Na zakończenie naszego czekoladowego weekendu upiekłam wyśmienity tort czekoladowo-pomarańczowy. Delikatny mięciutki biszkopt nasączony rumem i równie delikatny w smaku krem pomarańczowy tworzą doskonałą kompozycję. A do tego jeszcze ta czekoladowa polewa. Po prostu delicje. Ponieważ ja uwielbiam połączenie czekolady i pomarańczy jest to dla mnie najlepszy tort jaki upiekłam do tej pory.
Tort czekoladowo-pomarańczowy-przepis
(inspiracja - czasopismo "Smaki i Aromaty")
Składniki: tortownica φ26cm
Biszkopt:
- 7jajek
- 3 żółtka
- 200g drobnego cukru
- 150g mąki
- 60g stopionego masła
- 50g ciemnego kakao
- szczypta zmielonych goździków
Ubić jajka z żółtkami i cukrem na puszysty kogel mogel. Przesiać mąkę wymieszaną z kakao i goździkami. Wymieszać trzepaczką rózgową. Wlać ciepłe masło i jeszcze raz wymieszać.
Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temp. 180°C. Wystudzić w formie. Zimny przekroić na trzy krążki.
Krem pomarańczowy:
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 300ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego domowej produkcji
- 2,5 czubate łyżki mąki pszennej
- skórka otarta z dwóch pomarańczy
- 400ml śmietanki kremowej 30% tł.
- 2 zagęstniki do śmietany (opcjonalnie)
- 1 łyżka żelatyny
- 40ml wody
Ubić żółtka z jajkiem i cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać aromat waniliowy i skórkę otartą z owoców. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Zagotować sok pomarańczowy i wlewać cienkim strumieniem do masy cały czas mieszając. Postawić rondelek na ogniu i podgrzewać, mieszając trzepaczką rózgową, aż masa zgęstnieje. Zestawić z ognia i wystudź. Od czasu do czasu zamieszać, aby nie utworzył się kożuch na wierzchu.
Namoczyć żelatynę w wodzie.
Ubić śmietankę z zagęstnikiem na sztywno. Połączyć z kremem pomarańczowym. Podgrzać żelatynę do rozpuszczenia i wlać do kremu. Wymieszać dokładnie mikserem.
Do nasączenia:
- 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 250ml rumu
- 1 łyżeczka cukru
Polewa:
- 100g gorzkiej czekolady
- 50g mlecznej czekolady
- 100ml śmietanki
Wymieszać rum z sokiem pomarańczowym i cukrem. Nasączać kolejno poszczególne krążki biszkoptu i przekładać je kremem pomarańczowym. Powinno być dwie warstwy kremu i trzy warstwy ciasta. Wstawić na pół godziny do lodówki.
Dekoracja
- 1 czekoladowy kwiatek
- 1 łyżeczka kakao
Podgrzać w rondelku śmietankę przeznaczoną na polewę do temp. około 70°C. Zestawić z ognia i wrzucić połamana czekoladę. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Polać wierzch i boki tortu. Zostawić w temp. pokojowej aż polewa zastygnie. Udekorować kakao i czekoladowym kwiatkiem.
Tort czekoladowo-pomarańczowy
Smacznego :)
Aronia
Ale smakowity! Piękny:)
OdpowiedzUsuńWyglada wspaniale, bardzo lubie polaczenie pomaranczy i czekolady.
OdpowiedzUsuńwyglada pięknie :) Połaczenie smaków jak dla mnie idealne :)
OdpowiedzUsuńEch, zjadłabym kawałek tych cudowności :-)
OdpowiedzUsuńCudowne i smakowite połączenie! Pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńWspaniały, przepysznie się prezentuje, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńo kurcze! ale mniam :)
OdpowiedzUsuńw czasach nastolatki nie byłam wstanie pojąc połączenia pomarańczy i czekolady. Kiedy w końcu zrozumiałam, pokochałam! Śliczny tort:)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję! Uwielbiam połączenie (niektórych) owoców i czekolady...
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo mi się podoba. Szukałam tortu czekoladowo-pomarańczowego. Jednak w przepisie coś mi się nie zgadza. W składnikach kremu pomarańczowego podana jest tylko raz (w drugiej części) śmietanka, a w opisie wykonania jest przy gotowaniu kremu i później trzeba jeszcze ubić śmietankę?
OdpowiedzUsuńSłuszna uwaga. Śmietanka w drugim zdaniu jest niepotrzebna. Najpierw gotujemy budyń pomarańczowy na soku, a później łączymy z ubitą śmietaną i żelatyną. Już poprawiłam. Dziękuję za zwrócenie uwagi.
Usuńsuper przepyszny
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że się udało i smakowało
UsuńJeszcze nie wysmarowany polewą, ale krem... bajkowy, biszkopt również. Kandyzowałam plastry pomarańczy do dekorowania i zmieszałam powstały syrop z rumem, pycha. Dziękuję, takiego przepisu długo szukałam.
UsuńCieszę się. To jeden z moich ulubionych tortów :)
UsuńWitam ,w przepisie nie ma proszku do pieczenia,czy tak ma być 😏,nie wiem czy wyrośnie.
OdpowiedzUsuńProszek nie jest tu potrzebny. Jak się dobrze ubije Jajka powinien wyrosnąć bez problemu.
Usuń