Tort czekoladowo-pomarańczowy



Na zakończenie naszego czekoladowego weekendu upiekłam wyśmienity tort czekoladowo-pomarańczowy. Delikatny mięciutki biszkopt nasączony rumem i równie delikatny w smaku krem pomarańczowy tworzą doskonałą kompozycję. A do tego jeszcze ta czekoladowa polewa. Po prostu delicje. Ponieważ ja uwielbiam połączenie czekolady i pomarańczy jest to dla mnie najlepszy tort jaki upiekłam do tej pory.


Tort czekoladowo-pomarańczowy
(inspiracja - czasopismo "Smaki i Aromaty")
Składniki: tortownica φ26cm

Biszkopt:
  • 7jajek
  • 3 żółtka
  • 200g drobnego cukru
  • 150g mąki
  • 60g stopionego masła
  • 50g ciemnego kakao
  • szczypta zmielonych goździków

Ubić jajka z żółtkami i cukrem na puszysty kogel mogel. Przesiać mąkę wymieszaną z kakao i goździkami. Wymieszać trzepaczką rózgową.  Wlać ciepłe masło i jeszcze raz wymieszać.
Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temp. 180°C. Wystudzić w formie. Zimny przekroić na trzy krążki.

Krem pomarańczowy:
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 300ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego domowej produkcji
  • 2,5 czubate łyżki mąki pszennej
  • skórka otarta z dwóch pomarańczy
  • 400ml śmietanki kremowej 30% tł.
  • 2 zagęstniki do śmietany (opcjonalnie)
  • 1 łyżka żelatyny
  • 40ml wody

Ubić żółtka z jajkiem i cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać aromat waniliowy  i skórkę otartą z owoców. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Zagotować sok pomarańczowy i wlewać cienkim strumieniem do masy cały czas mieszając. Postawić rondelek na ogniu i podgrzewać, mieszając trzepaczką rózgową, aż masa zgęstnieje. Zestawić z ognia i wystudź. Od czasu do czasu zamieszać, aby nie utworzył się kożuch na wierzchu.

Namoczyć żelatynę w wodzie. 
Ubić śmietankę z zagęstnikiem na sztywno. Połączyć z kremem pomarańczowym. Podgrzać żelatynę do rozpuszczenia i wlać do kremu. Wymieszać dokładnie mikserem.

Do nasączenia:
  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 250ml rumu
  • 1 łyżeczka cukru
Polewa:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 50g mlecznej czekolady
  • 100ml śmietanki

Wymieszać rum z sokiem pomarańczowym i cukrem. Nasączać kolejno poszczególne krążki biszkoptu i przekładać je kremem pomarańczowym. Powinno być dwie warstwy kremu i trzy warstwy ciasta. Wstawić na pół godziny do lodówki.

Dekoracja
  • 1 czekoladowy kwiatek 
  • 1 łyżeczka kakao

Podgrzać w rondelku śmietankę przeznaczoną na polewę do temp. około 70°C. Zestawić z ognia i wrzucić połamana czekoladę. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Polać wierzch i boki tortu. Zostawić w temp. pokojowej aż polewa zastygnie. Udekorować kakao i czekoladowym kwiatkiem.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

15 komentarze:

  1. Wyglada wspaniale, bardzo lubie polaczenie pomaranczy i czekolady.

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada pięknie :) Połaczenie smaków jak dla mnie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ech, zjadłabym kawałek tych cudowności :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne i smakowite połączenie! Pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały, przepysznie się prezentuje, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. w czasach nastolatki nie byłam wstanie pojąc połączenia pomarańczy i czekolady. Kiedy w końcu zrozumiałam, pokochałam! Śliczny tort:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno wypróbuję! Uwielbiam połączenie (niektórych) owoców i czekolady...

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis bardzo mi się podoba. Szukałam tortu czekoladowo-pomarańczowego. Jednak w przepisie coś mi się nie zgadza. W składnikach kremu pomarańczowego podana jest tylko raz (w drugiej części) śmietanka, a w opisie wykonania jest przy gotowaniu kremu i później trzeba jeszcze ubić śmietankę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słuszna uwaga. Śmietanka w drugim zdaniu jest niepotrzebna. Najpierw gotujemy budyń pomarańczowy na soku, a później łączymy z ubitą śmietaną i żelatyną. Już poprawiłam. Dziękuję za zwrócenie uwagi.

      Usuń
  9. super przepyszny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że się udało i smakowało

      Usuń
    2. Jeszcze nie wysmarowany polewą, ale krem... bajkowy, biszkopt również. Kandyzowałam plastry pomarańczy do dekorowania i zmieszałam powstały syrop z rumem, pycha. Dziękuję, takiego przepisu długo szukałam.

      Usuń
    3. Cieszę się. To jeden z moich ulubionych tortów :)

      Usuń