Kurczak z mango i ananasem




U nas w dalszym ciągu króluje mango, tym razem będzie w wersji nieco pikantnej jako danie obiadowe w towarzystwie kurczaka, ananasa, papryki, marchewki, chilli i oczywiście ryżu. Wszystko przyprawione czosnkiem, sosem sojowym, świeżym imbirem i szczyptą curry. Smacznie, zdrowo, kolorowo.

Kurczak z mango i ananasem

Składniki dla 4 osób:
  • 200g ryżu Basmati
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 mango
  • 2 plastry ananasa
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • pół papryczki chilli
  • kawałek korzenia świeżego imbiru
  • pół łyżeczki przyprawy curry 
  • szklanka soku ananasowego
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • oliwa
  • natka pietruszki do dekoracji

Wymieszać  w miseczce sos sojowy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, pół łyżeczki soli i szczyptę świeżo zmielonego białego pieprzu. Natrzeć tak przygotowaną marynatą filet z kurczaka i wstawić do lodówki pod przykryciem na całą noc.

Ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu.
Umyć warzywa i owoce. Z papryki usunąć gniazda nasienne, a pozostałe warzywa obrać. Pokroić w dużą kostkę filet z kurczaka, mango, ananasa i paprykę. Posiekać drobno imbir, a marchewkę pokroić w słupki.
Rozgrzać na patelni 3 łyżki oliwy. Wrzucić marchewkę i smażyć 3-4  minuty. Dodać kurczaka i smażyć dopóki się ładnie nie przyrumieni.  Teraz dodać posiekany imbir, paprykę i papryczkę chilli.  Smażyć 2-3 minuty. Wrzucić  ananasa i mango. Chwilę przesmażyć wszystko razem. Wymieszać sok ananasowy z octem winnym, skrobią kukurydzianą i curry. Zalać nim warzywa z mięsem. Wymieszać. Gdy sos zrobi się jakby przezroczysty, kurczak jest gotowy. Podać  z ryżem ugotowanym na sypko. Posypać natką pietruszki.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

8 komentarze:

  1. Ojej! Jak to fantastycznie wygląda! Na pewno wypróbuję ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wygląda. Robie często, ale do tej pory bez mango. Musze spróbować z tym dodatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczak, mango, chilli... Zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję za smaczny obiad :) własnie wykorzystałam Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. hmm, a do czego curry??? I w jakiej postaci ma być??? Proszek czy pasta??? I jaka??
    Czerwone czy zielone???
    PS: Wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chodzi o przyprawę curry w proszku. Dodaję do sosu. Już poprawiłam w przepisie, bo gdzieś mi się zgubiła :)

      Usuń