Babeczki czekoladowo-wiśniowe





Przepyszne babeczki z kruchego ciasta powleczonego od wewnątrz gorzką czekoladą, wypełnione wiśniowym nadzieniem, przykryte czapeczką z bitej śmietany i posypane startą czekoladą. Są tak delikatne i kruche, że niemal rozpływają się w ustach. Niezbyt słodkie a nawet lekko kwaskowate, gdyż użyłam mrożonych wiśni do nadzienia. Oczywiście jeśli ktoś nie ma takich drylowanych, mrożonych wiśni może użyć dżemu wiśniowego. Będą wtedy bardziej słodkie. Myślę, że zakochacie się w nich bez reszty
Babeczki czekoladowo-wiśniowe
Składniki na 20szt.

Ciasto:
  • 250g mąki
  • 200g zimnego masła
  • 70g cukru pudru
  • 2 żółtka

Wysypać mąkę na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Przy pomocy siekaczki lub noża posiekać wszystko do konsystencji kaszy. Dodać cukier i żółtka. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. 

Wysmarować dokładnie foremki roztopionym masłem. 
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Wycinać krążki nieco większe niż średnica foremek i wylepić nimi foremki. Piec 15min w temp. 190°C. Wyjąć zaraz po upieczeniu na kratę kuchenną i wystudzić.

Wypełnienie:
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 300g mrożonych wiśni bez pestek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 50ml zimnej wody
Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę z masłem. Posmarować nią wnętrza babeczek.

Podgrzać wiśnie z cukrem na małym ogniu do zagotowania. Rozmieszać skrobię kukurydzianą z zimną wodą. Wlać do gotujących się wiśni cały czas mieszając. Gotować jeszcze 2 minuty. Lekko przestudzić i rozłożyć masę do babeczek. Zostawić do wystudzenia.

Dekoracja:
  • 200ml śmietanki kremowej 36%tł.
  • 1 łyżeczka cukru pudru aromatyzowanego wanilią
  • 1 łyżka startej czekolady

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić mikserem na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera, wsypać cukier i wymieszać. Przełożyć do worka cukierniczego i udekorować  babeczki. Posypać startą czekoladą.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

2 komentarze: