Nie wiem czy zauważyliście, ale ostatnio preferuję drobne wypieki. Nie chcę się w poście za bardzo rozpieszczać. Przygotowuję zazwyczaj tylko tyle ile potrzeba na niedzielę do popołudniowej kawy z rodziną. Kruche babeczki jak najbardziej tutaj pasują. Takie małe co nieco w sam raz na dwa kęsy. Z kremem mascarpone i borówkami smakują znakomicie.
Kruche babeczki z kremem mascarpone
i borówkami - przepis
i borówkami - przepis
Składniki na 20szt.
Ciasto:
- 250g mąki
- 200g zimnego masła
- 70g cukru pudru
- 2 żółtka
- dodatkowo masło do smarowania foremek
Wysypać mąkę na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Przy pomocy siekaczki lub noża posiekać wszystko do konsystencji kaszy. Dodać cukier i żółtka. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Wysmarować dokładnie foremki roztopionym masłem. Ja to robię małym pędzelkiem, takim jakiego używają dzieci do malowania farbami.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Wycinać krążki nieco większe niż średnica foremek i wylepić nimi foremki. Piec 15min w temp. 190°C. Wyjąć zaraz po upieczeniu na kratę kuchenną i wystudzić.
Krem:
- 250g serka mascarpone
- 75g jogurtu greckiego
- 1 łyżka waniliowego cukru pudru
Serek mascarpone wymieszać z jogurtem i cukrem pudrem. Przełożyć do worka cukierniczego. Wyciskać porcje kremu do każdej babeczki.
- 125g jagód lub borówek amerykańskich
- świeże listki melisy
Opłukać na sicie pod bieżącą wodą borówki. Zostawić aby obeschły. Udekorować nimi babeczki. Ozdobić świeżymi listkami melisy.
Kruche babeczki z kremem mascarpone i borówkami - podobne wpisy:
> Kruche babeczki z kremem waniliowym i owocami
Smacznego :)
Aronia
Piękne maleństwa :)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo smakowicie ;D
OdpowiedzUsuń