Kruche babeczki z konfitura jabłkową i bitą śmietaną



Przygotowałam w tym roku spory zapas pysznej konfitury jabłkowej wg przepisu Piotra Małeckiego. Z chrupiącymi kawałkami jabłek oraz delikatnymi nutami cynamonu i pomarańczy. Nie tylko idealnie nadaje się na śniadanie ale także do słodkich wypieków. Już podczas jej robienia przyszedł mi do głowy pomysł aby zrobić z nią kruche babeczki. U mnie ciasto na babeczki jest w wersji bezglutenowej, ale oczywiście może być normalne kruche ciasto. Można je upiec wcześniej i napełnić tuż przed podaniem. Ponieważ konfitura jest dość słodka proponuję posłodzić śmietankę niewielką ilością cukru. Zachęcam także do przygotowania sobie kilka słoiczków tej pysznej konfitury.


Kruche babeczki z konfiturą jabłkową i bitą śmietaną (bezglutenowe)

Składniki na 20 sztuk

Ciasto:
  • 120g mąki ryżowej lub owsianej
  • 60g mąki migdałowej
  • 30g białej mąki gryczanej
  • 20g skrobi kukurydzianej
  • 40g cukru
  • 125g masła
  • 1 małe jajko

Wymieszać wszystkie rodzaje mąki. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i posiekać na kruszonkę przy pomocy siekacza. Może też być nóż lub widelec. Dodać cukier i jajko. Szybko zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki.
Wysmarować masłem foremki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Wyciąć krążki nieco większe niż średnica foremek i wylepić  nimi foremki. Piec 20min w piekarniku nagrzanym do 180⁰C.
Wyjć babeczki z foremek zaraz po upieczeniu na kratę kuchenną i zostawić do wystudzenia. Trzeba to robić ostrożnie bo babeczki są bardzo kruche.

Wypełnienie:
  • 1 duży słoik konfitury jabłkowej
  • 500ml śmietanki kremowej 30% tł.
  • 1 łyżka cukru pudru
  • mielony cynamon

Bardzo mocno schłodzoną śmietankę (20 minut w zamrażarce) ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy.
Do każdej babeczki włożyć po łyżeczce konfitury jabłkowej i udekorować bitą śmietaną. Oprószyć delikatnie mielonym cynamonem.
Babeczki najlepiej napełnić tuż przed podaniem, ponieważ ciasto mięknie od konfitury i staje się łamliwe.

Smacznego :)

Aronia


COMMENTS

6 komentarze: