Znakomite ciasto przygotowane na dzień czekolady. Do jego zrobienia zainspirował mnie przepis z książki Dr Oetkera „Czekoladowe ciasta”. Przepis okazał się świetny, podobnie jak inne sprawdzone już przeze mnie przepisy z tej książki. Przygotowując ciasto zamieniłam orzechy laskowe na migdały i dodatkowo przełożyłam je masą budyniową. Wyszedł z tego całkiem zgrany duet. Wszystko doskonale się skomponowało. Wilgotne czekoladowo-migdałowe ciasto z wiśniami, nasączone likierem wiśniowym i miękka, czekoladowa masa budyniowa. Najlepsze jest na drugi dzień, chociaż nie jest mu łatwo do niego dotrwać.
Brownies migdałowo-wiśniowe z masą budyniową-przepis
(inspiracja: "Czekoladowe ciasta" Dr Oetkera)
Składniki: prostokątna forma o wym. 30x20cm
Ciasto:
- 170g masła
- 150g gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 200g cukru
- 275g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g zmielonych migdałów
- 1 słoik (340ml) konfitury wiśniowej
- 75ml likieru wiśniowego do nasączenia
Roztopić masło w rondelku. Dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić.
Jajka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej w dwóch porcjach, mieszając ciasto na średnich obrotach miksera. Następnie wsypać zmielone migdały i wlać roztopione masło z czekoladą. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Na wierzchu rozłożyć dobrze odsączone wiśnie z konfitury. Piec 50minut w temp. 180°C. Wystudzić na blasze.
Zimne ciasto wyjąć z blachy i przekroić w poziomie na pół. Spodni blat umieścić z powrotem w blasze i nasączyć likierem wiśniowym.
Masa budyniowa:
- 500ml śmietany 18%tł.
- 500ml mleka
- 3 torebki budyniu czekoladowego
- 150g gorzkiej czekolady
- 125g masła
- 100g cukru
Rozmieszać proszek budyniowy w 100ml mleka i dwóch łyżkach cukru. Pozostałe mleko wraz ze śmietanką, masłem, połamaną na kawałki czekoladą i resztą cukru zagotować. Cały czas mieszając wlewać cienkim strumieniem rozrobiony proszek budyniowy. Podgrzewać do zgęstnienia. Gorącą masę wylać na ciasto. Wyrównać powierzchnię i przykryć drugim blatem, wiśniami do góry. Zostawić w temp. Pokojowej do wystudzenia.
- 50g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka oleju
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Dodać olej i wymieszać. Polać
ciasto cienkim strumieniem tworząc wzór w skośną kratkę. Wstawić,
najlepiej na całą noc, do lodówki aby masa stężała. Przed podaniem
pokroić na kwadraty.
Brownies migdałowo-wiśniowe z masą budyniową-podobne przepisy
> Sernikobrownies z konfiturą wiśniową
> Brownies z truskawkami
> Sernik wiśniowy na spodzie brownies
Smacznego :)
Aronia
oj posmakowałabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńAle obłędne. Pyszności.
OdpowiedzUsuńPyszne! :) Zachęcam do dodania tego wpisu do mojej akcji: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/budyn-w-akcji
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Dodane
UsuńWygląda cudnie, mega czekoladowe, pycha!
OdpowiedzUsuńprezentuje się wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńpycha ;d
OdpowiedzUsuńDziękuję
OdpowiedzUsuńWow, piękne! Chyba najbardziej schludne brownies, jakie widziałam, ozdoba przyjęcia :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję
UsuńPrzepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
Też mam tą książkę! Mega Ci wyszło to ciacho!:)
OdpowiedzUsuńdziękuję
Usuń