Brownies migdałowo-wiśniowe z masą budyniową



Znakomite ciasto przygotowane na dzień czekolady. Do jego zrobienia zainspirował mnie przepis z książki Dr Oetkera „Czekoladowe ciasta”. Przepis okazał się świetny, podobnie jak inne sprawdzone już przeze mnie przepisy z tej książki. Przygotowując ciasto zamieniłam orzechy laskowe na migdały i dodatkowo przełożyłam je masą budyniową. Wyszedł z tego całkiem zgrany duet. Wszystko doskonale się skomponowało. Wilgotne czekoladowo-migdałowe ciasto z wiśniami, nasączone likierem wiśniowym i miękka, czekoladowa  masa budyniowa. Najlepsze jest na drugi dzień, chociaż nie jest mu łatwo do niego dotrwać.

Brownies migdałowo-wiśniowe z masą budyniową
(inspiracja: "Czekoladowe ciasta" Dr Oetkera)
Składniki: prostokątna forma o wym. 30x20cm

Ciasto:
  • 170g masła
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 200g cukru
  • 275g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g zmielonych migdałów
  • 1 słoik (340ml) konfitury wiśniowej 
  • 75ml likieru wiśniowego do nasączenia

Roztopić masło w rondelku. Dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić.
Jajka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej w dwóch porcjach, mieszając ciasto na średnich obrotach miksera. Następnie wsypać zmielone migdały i wlać roztopione masło z czekoladą. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Na wierzchu rozłożyć dobrze odsączone wiśnie z konfitury. Piec 50minut w temp. 180°C. Wystudzić na blasze. 
Zimne ciasto wyjąć z blachy i przekroić w poziomie na pół. Spodni blat umieścić z powrotem w blasze i nasączyć likierem wiśniowym. 

Masa budyniowa:
  • 500ml śmietany 18%tł.
  • 500ml mleka
  • 3 torebki budyniu czekoladowego
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 125g masła
  • 100g cukru

Rozmieszać proszek budyniowy w 100ml mleka i dwóch łyżkach cukru. Pozostałe mleko wraz ze śmietanką, masłem, połamaną na kawałki czekoladą i resztą cukru  zagotować. Cały czas mieszając wlewać cienkim strumieniem rozrobiony proszek budyniowy. Podgrzewać do zgęstnienia. Gorącą masę wylać na ciasto. Wyrównać powierzchnię i przykryć drugim blatem, wiśniami do góry. Zostawić w temp. Pokojowej do wystudzenia.

Dekoracja:
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju

Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Dodać olej i wymieszać. Polać ciasto cienkim strumieniem tworząc wzór w skośną kratkę. Wstawić, najlepiej na całą noc, do lodówki aby masa stężała. Przed podaniem pokroić na kwadraty.


Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

13 komentarze:

  1. oj posmakowałabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne! :) Zachęcam do dodania tego wpisu do mojej akcji: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/budyn-w-akcji
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudnie, mega czekoladowe, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. prezentuje się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, piękne! Chyba najbardziej schludne brownies, jakie widziałam, ozdoba przyjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepysznie wygląda :)
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też mam tą książkę! Mega Ci wyszło to ciacho!:)

    OdpowiedzUsuń