Ciasto toffi na krakersach



Specjalistką od tego ciasta w naszej rodzinie jest moja starsza siostra. Ja robiłam je chyba ze dwa lub trzy razy. Wczoraj były imieniny mojego męża, który jest wielkim miłośnikiem tego ciasta, więc nadarzyła się ku temu okazja. Zrobiłam więc od razu dwie duże blachy. Siostra używa zazwyczaj gotowego kremu karpatkowego. Dla mnie jest on zbyt słodki, zrobiłam go więc sama i oto moja wersja tego bardzo popularnego a zarazem pysznego ciasta.

Ciasto toffi na krakersach
Składniki: prostokątna blacha o wym. 22x32cm

Masa budyniowa:
Dodatkowo:
  • 2 opakowania krakersów „Lajkonik”
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej
  • 2-3 łyżki roztopionej czekolady do dekoracji

Utrzeć w garnku żółtka z cukrem i esencją waniliową. Dodać mąkę i skrobię kukurydzianą. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Podgrzać mleko do temp. ok. 60°C i wlać cienkim strumieniem do masy żółtkowej, cały czas ucierając na wolnych obrotach. Gdy wszystko ładnie się połączy, postawić garnek na najmniejszym palniku i podgrzewać na maleńkim ogniu do zgęstnienia. Masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu. Cały czas należy masę mieszać bo lubi się przypalić. Zestawić z ognia i wystudzić, przykrywająć masę szczelnie masę kawałkiem foli spożywczej tak aby dotykała powierzchni budyniu. Zapobiegnie to utworzeniu się na powierzchni kożucha.
Gdy masa dobrze wystygnie utrzeć miękkie masło na puch i cały czas ucierając dodawać po łyżce zimny budyń.
Prostokątną blaszkę wyłożyć najpierw folią aluminiową lub spożywczą, a następnie papierem do pieczenia. Dzięki temu ciasto nie nabierze po brzegach metalicznego posmaku i łatwo da się go wyjąć w całości. Ułożyć na dnie warstwę krakersów. Na nich rozsmarować masę budyniową, a na niej ułozyć drugą warstwę krakersów. Przykryć je masą kajmakową i ułożyć na niej trzecią warstwę krakersów.

Masa śmietanowa:
  • 250ml śmietanki kremowej 30%tł.
  • 250g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500ml wrzącej wody

Galaretki cytrynowe zalać 500ml wrzącej wody, dokładnie wymieszać i zostawić do wystudzenia. 
Dobrze schłodzoną śmietankę (15 minut w zamrażarce) ubić na sztywno. Połączyć najpierw z jogurtem greckim i cukrem pudrem, a następnie cały czas mieszając, wlewać po woli tężejącą galaretkę. Gotową masę wylać na krakersy. Wyrównać powierzchnię poruszając delikatnie blaszką. Wstawić do lodówki aby masa zastygła a następnie udekorować fantazyjnie roztopioną czekoladą.
Do czasu podania trzymać w lodówce. 
Ciasto dobrze jest przygotować na 24h przed podaniem. Krakersy ładnie wówczas zmiękną i będzie można je bez problemu pokroić.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

7 komentarze:

  1. Rewelacyjne ciacho, musi pysznie smakować ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak, nie ma już po nim śladu

      Usuń
  2. witam, mam pytanko - w jakiej ilości wody rozpuszczamy galaretki?

    OdpowiedzUsuń
  3. galaretki zalewamy 500ml wrzącej wody.Poprawiłam tez w przepisie, żeby było bardziej czytelnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne te czekoladowe szlaczki na wierzchu :) A ciacho bardzo smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie robię Twoje ciacho, super przepis z tymi galaretkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto jest super, mam nadzieję, że wszystko się uda i będzie smakować :)

      Usuń