To ciasto robi u nas w domu zawrotną karierę. W ciągu ostatniego miesiąca robiłam je już czterokrotnie. Za każdym razem jednak coś zmieniam. I nie chodzi tu tylko o owoce. Tym razem zamieniłam kakao na Nutellę. Zrezygnowałam też z galaretki. Zastąpiłam ją musem malinowym i żelatyną. Ciasto nabiera też innego smaku w zależności od użytych herbatników. W tym przypadku są to herbatniki Petit-Beurre z „Jutrzenki” ale wypróbowałam też Petit-Beurre „Krakuski”. Naszym zdaniem te pierwsze są lepsze. Choćby dlatego, że są grubsze i w dodatku tak nie rozmiękają.
Jeśli ktoś ma problem z jedzeniem kaszy manny przez dzieci to to ciasto jest dobrym sposobem na jej „przemycenie”. Moi nastoletni synowie, którzy wcześniej nie chcieli o niej nawet słyszeć teraz pałaszują to ciasto w zawrotnym tempie. I proszę się nie obawiać, ciasto nie jest przesłodzone.
Przekładaniec z kaszy manny i malin-przepis
Składniki: prostokątna forma o wym. 18x30cm
Warstwa I
- 500ml mleka
- 100g masła
- 150g kremu czekoladowego
- 0,5 szklanki kaszy manny
- 1 łyżka cukru
Dodatkowo:
- 4 opakowania herbatników Petit-Beurre po 100g każde
Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Rozłożyć na dnie warstwę herbatników. U mnie wyszło 18szt. (6x3).
Wlać do rondla mleko. Dodać masło, cukier i krem czekoladowy. Podgrzewać na małym palniku do zagotowania. Mieszać od czasu do czasu trzepaczką rózgową. Gdy mleko się zagotuje wsypać cienkim strumieniem kaszę manną, cały czas mieszając trzepaczką aby nie powstały grudki. Gotować na małym ogniu 3-4 minuty aż masa zgęstnieje. Zestawić garnek z ognia i rozłożyć gorącą masę na herbatnikach. Ułożyć drugą warstwą herbatników. Położyć deseczką i obciążyć, aby masa się wyrównała i nie było w niej wolnych przestrzeni. Zostawić do wystudzenia.
- 500g malin
- 400ml wody
- 1/3 szklanki cukru
- 3 czubate łyżki skrobi kukurydzianej +50ml zimnej wody
Przebrać maliny. delikatnie opłukać na sicie i osączyć. Zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Powinno wyjść ok. 350ml musu. Odłożyć 2 łyżki musu, a do reszty dolać 350ml wody i wsypać cukier. Gdyby musu wyszło mniej, można dolać więcej wody tak aby w sumie było 700ml płynu. Postawić na gazie i zagotować. Rozmieszać skrobię kukurydzianą z wodą (50ml) i wlać cienkim strumieniem do gotującej się masy, cały czas mieszając, żeby nie powstały kłaczki. Gotować jeszcze ok. 2min. Zestawić i wylać gorącą masę na herbatniki. Zostawić w temp. pokojowej do wystudzenia.
- 100ml śmietanki kremowej o zaw. tłuszczu 30%
- 700ml jogurtu greckiego
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki musu malinowego
- 3 łyżeczki żelatyny +50ml zimnej wody
Zalać żelatynę zimną przegotowaną wodą (50ml) i odstawić na 5-10 minut aby napęczniała.
Wymieszać jogurt grecki ze śmietaną, cukrem i musem malinowym.
Podgrzać namoczoną żelatynę do rozpuszczenia. Wymieszać z dwoma łyżkami masy jogurtowej dla wyrównania temperatury i wlać do pozostałej masy jogurtowej cały czas mieszając.
Wymieszać dokładnie i przelać na zastygnięty mus malinowy. Wstawić do lodówki na noc, aby ciasto dobrze stężało.
- maliny
- 4 łyżki startej gorzkiej czekolady
- świeże listki mięty
Na drugi dzień posypać startą czekoladą i pokroić na kwadraty. Udekorować malinami i listkami mięty.
Przekładaniec z kaszy manny i malin-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
cudnie wygląda i jak równiutko ukrojony!
OdpowiedzUsuńWow, wygląda przecudownie! Az bym zjadła kilka takich kawałków! :))
OdpowiedzUsuńHelka - częstuj się wirtualnie
OdpowiedzUsuńprzepięknie się prezentuje! te kolory bardzo ładnie ze sobą współgrają :)
OdpowiedzUsuńAnetko bardzo dziękuję
Usuńwygląda to przepięknie! :) a smakuje na pewno wyśmienicie - połączenie malin i czekolady idealne!
OdpowiedzUsuńCudo !
OdpowiedzUsuńpiękna kosteczka
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda;)
OdpowiedzUsuńperfekcyjny, brawo!
OdpowiedzUsuńWow..ale pięknie wygląda..
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje!
OdpowiedzUsuńDoskonale wygląda, po prostu perfect!
OdpowiedzUsuńgenialnie wygląda!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za wszystkie komentarze.Będą motywacją do jeszcze większych starań.
OdpowiedzUsuńachhhh co za doskonałe ciasto:) pięknie wygląda, rewelacyjnie podane
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda!!!
OdpowiedzUsuńwygląda cudnie! i mi już też na myśl tyle kombinacji smakowych przychodzi..:D
OdpowiedzUsuńzachorowałam na to!
OdpowiedzUsuńoby mi tylko wyszło...
pozdr.,
http://your-naturalhealth.blogspot.com/
Życzę powodzenia, daj znać jak wyszło
UsuńTakiego cuda, to nawet w kawiarni dawno nie widziałam! Musisz być dumna ze swojego przekładańca!
OdpowiedzUsuń