Po wszystkich zachwytach nad tym ciastem na jakie natknęłam się w internecie, postanowiłam w końcu go upiec. Posiłkowałam się przy tym dwoma przepisami: Liski z White Plate i Kwestii Smaku. Rzeczywiście zachwyty nie były przesadzone i ciasto jest przepyszne, dla mnie może jednak trochę za słodkie, więc następnym razem nieco zmniejszę ilość cukru, zwłaszcza, że użyłam konfitury wiśniowej, która też jest dość słodka.
Sernikobrownie z konfiturą wiśniową-przepis
(inspiracja - White Plate, Kwestia Smaku)
Składniki: prostokątna blacha o wym. 20x30cmCiasto Brownie:
- 200g gorzkiej czekolady
- 200g masła
- 230g cukru pudru
- 3 jajka
- 110g mąki
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Za każdym razem masę dokładnie zmiksować przed dodaniem kolejnego jajka. Następnie wlać roztopioną czekoladę. Całość wywymieszać mikserem. Wsypać mąkę i ponownie całość wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na 15 minut.
Masa serowa:
- 800g serka śmietankowego z wiaderka
- 350g mleka skondensowanego słodzonego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- 200g odsączonych wiśni z konfitury
- czekolada do dekoracji
Utrzeć ser z mlekiem zagęszczonym i ekstraktem waniliowym. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Masa powinna mieć jednolitą konsystencję.
Wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika. Rozłożyć na wierzchu odsączone wiśnie i wylać ostrożnie na masę serową. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze 45 minut. Wystudzić w otwartym piekarniku. Zimne udekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoldą.
Sernikobrownie z konfiturą wiśniową-podobne przepisy
> Gryczane sernikobrownie z wiśniami> Sernik wiśniowy na spodzie Brownies
> Brownie z truskawkami
> Brownies migdałowo-wiśniowe z masą budyniową
Smcznego :)
Aronia
Dwa pyszne ciasta w jednym :D Pycha :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo elegancko. Właśnie wczoraj zrobiłam konfiturę z czereśni, zastąpi wiśniową :)
OdpowiedzUsuńOch, robiłam je już kiedyś, tyle, zarówno w wersji z wiśniami, jak i z malinami. Było nieziemsko dobre ;) Na Twoich zdjęciach wygląda jak z najlepszej cukierni :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za pochwały. Też robiłabym je częściej gdyby nie ta wredna "kaloria" co to nocą zwęża moje ubrania w szafie.
OdpowiedzUsuńI znowu pysznie,a ta krateczka jaka równiutka.
OdpowiedzUsuńWitam czy zamiast wiśni z konfitury moje dać wiśnie mrożone ?
OdpowiedzUsuńW oryginalnym przepisie na którym się wzorowałam użyte były mrożone owoce. Więc chyba tak.
OdpowiedzUsuń