Lody czekoladowe dwuskładnikowe




Jutro wyjeżdżam na tydzień do lasu. Jadę zbierać jagody, a więc proszę się szykować na nowe jagodowe przepisy. Tymczasem na osłodę zostawiam przepyszne lody czekoladowe z kremu czekoladowo-orzechowego a'la Nutella. Banalnie proste, wystarczy zmiksować zaledwie dwa składniki: śmietankę i krem. Ilość dodanego kremu będzie decydować o słodkości lodów. My wolimy mniej słodkie więc daję go ok. 300g ale jeśli ktoś woli słodsze lody może dać  więcej. Ja zazwyczaj używam do nich śmietanki 12% bo już sam krem ma w sobie dużo tłuszczu. 


Lody czekoladowe dwuskładnikowe

Składniki na ok. 800ml lodów:
300g kremu czekoladowo-orzechowego a'la Nutella (najlepiej domowej produkcji)
500ml śmietanki o zaw. tł. 12%

Zmiksować śmietankę z kremem w blenderze. Przelać do pojemnika  i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia umieścić w maszynie do lodów i dalej postępować zgodnie z jej instrukcją. W przypadku braku maszynki należy przelać mieszaninę do pojemnika i wstawić do zamrażarki. Kilkakrotnie, mniej więcej co pół godziny, wyjąć masę i wymieszać trzepaczką rózgową aby nie wytworzyły się kryształki lodu.

Smacznego :)
Aronia

Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz