Dżem morelowy



Idealny do przekładania tortów i mazurków. Co roku robię kilka słoiczków i nigdy nic nie zostaje. Ma piękny kolor i intensywny świeży aromat. W dużej mierze to zasługa krótkiej obróbki termicznej, która jest możliwa dzięki zastosowaniu cukru żelującego.


Dżem morelowy

Składniki na 8 słoiczków po 200ml każdy

  • 1,5 kg moreli
  • 1kg cukru żelującego
  • sok z 1 cytryny

Morele myjemy i wkładamy na 2-3 minuty do wrzątku. Wyjmujemy, studzimy i zdejmujemy skórkę. Kroimy na pól i usuwamy pestki. Powinniśmy otrzymać ok. 1kg  surowca. Przekładamy go do rondla i miksujemy. Wlewamy sok z cytryny i wsypujemy cukier żelujący. Zostawiamy na 4 godziny. Następnie stawiamy rondel na gazie i podgrzewamy najpierw na małym ogniu, a gdy część cukru się rozpuści podkręcamy gaz. Gotujemy 4-8 minut. Dżem jest gotowy gdy kropla wylana na zimny spodeczek od razu zastyga. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy. Przykrywamy kocykiem i zostawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w chłodnej piwnicy.


Smacznego :)
Aronia



COMMENTS

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Taaa szczególnie z dodatkiem cukru żelującego. Samo zdrowie:/

      Usuń
    2. a cóż jest złego w cukrze żelującym ?

      Usuń