Idealny do przekładania tortów i mazurków. Co roku robię kilka słoiczków i nigdy nic nie zostaje. Ma piękny kolor i intensywny świeży aromat. W dużej mierze to zasługa krótkiej obróbki termicznej, która jest możliwa dzięki zastosowaniu cukru żelującego.
Dżem morelowy-przepis
Składniki na 8 słoiczków po 200ml każdy
- 1,5 kg moreli
- 1kg cukru żelującego
- sok z 1 cytryny
Morele
myjemy i wkładamy na 2-3 minuty do wrzątku. Wyjmujemy, studzimy i
zdejmujemy skórkę. Kroimy na pól i usuwamy pestki. Powinniśmy otrzymać
ok. 1kg surowca. Przekładamy go do rondla i miksujemy. Wlewamy sok z
cytryny i wsypujemy cukier żelujący. Zostawiamy na 4 godziny. Następnie
stawiamy rondel na gazie i podgrzewamy najpierw na małym ogniu, a gdy
część cukru się rozpuści podkręcamy gaz. Gotujemy 4-8 minut. Dżem jest
gotowy gdy kropla wylana na zimny spodeczek od razu zastyga. Gorący dżem
przekładamy do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy. Przykrywamy
kocykiem i zostawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w chłodnej piwnicy.
Dżem morelowy-podobne przepisy
> Dżem z czarnej porzeczki
> Dżem truskawkowy z mango
> Dżem mirabelkowy z miętą
> Dżem z ciemnych winogron
> Dżem z truskawek i rabarbaru
> Dżem wiśniowy
> Dżem z czarnej porzeczki
> Dżem truskawkowy z mango
> Dżem mirabelkowy z miętą
> Dżem z ciemnych winogron
> Dżem z truskawek i rabarbaru
> Dżem wiśniowy
Smacznego :)
Aronia
Nie ma jak domowy wyrób!
OdpowiedzUsuńTo prawda
UsuńTaaa szczególnie z dodatkiem cukru żelującego. Samo zdrowie:/
Usuńa cóż jest złego w cukrze żelującym ?
UsuńTeż nie stosuję cukru żelującego. Coś tam w nim jest.
OdpowiedzUsuńDobra robota Aronia. Mam 34 lata i właśnie dopiero w tym wieku zmądrzałem i robię dżemy soki przetwory i ganiam po lasach za darmowymi jeżynami:)
OdpowiedzUsuń