Sos do lasagne w słoikach



Cukinia wyjątkowo nam obrodziła w tym roku. Przerabiam ją na wszystkie możliwe sposoby. Nie mam niestety czasu by to wszystko opisać i tu dodać. Moim ostatnim produktem, jest sos pomidorowy z papryką, cukinią i cebulą, który świetnie się sprawdził do lasagne. Zrobiłam większą ilość i zapakowałam w słoiki. Zimą będzie jak znalazł. Dobrze się komponuje zarówno z wieprzowiną jak i mięsem drobiowym.


Sos do lasagne w słoikach

Składniki:
  • 3,5kg dojrzałych pomidorów odmiany Lima (podłużne)
  • 1kg cukinii 
  • 1kg czerwonej papryki 
  • 0,25kg cebuli
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, wlać pół szklanki wody i podgrzewać na małym ogniu tak długo aż skórka z pomidorów zacznie odchodzić. Odstawić na pół godziny do przestygnięcia i przetrzeć je przez sito aby pozbyć się pestek i skórek. Przetarty mus ponownie postawić na gazie i gotować na wolnym ogniu do momentu aż objętość zmniejszy się o połowę.
Usunć z papryki gniazda nasienne, obrać cebulę i usunąć pestki z cukinii. Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Rozgrzać na patelni olej i porcjami przesmażać starte warzywa.  Przekładać je do sosu pomidorowego. Dodać przyprawy i gotować wszystko na małym ogniu jeszcze pół godziny. Przełożyć do czystych wyparzonych słoików. Wytrzeć do sucha z ewentualnych zabrudzeń krawędź słoików i szczelnie zakręcić. Pasteryzować 20 minut. Zimne wynieść do chłodnej chłodnej spiżarni.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

7 komentarze:

  1. Mam pytanie- czy w zwizaku z tym, ze w przepisie jest cebula - sos dobrze sie przechowuje? nie psuje sie? bede wczieczna za informacje, szukam dobrego przepisu na taki wlasnie sos :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam już wiele razy sosy z dodatkiem cebuli i przechowywały się bez problemu :)

      Usuń
  2. Mam w planach podobny sos z tych samych składników, bo mam niemało cukinii

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam, że mam jeszcze niewielkie doświadczenie w pasteryzacji. Do jakiej wysokości słoików powinna być nalana woda w garnku? Czy to istotne czy nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dość istotne. Woda powinna sięgać około 2cm poniżej wieczka

      Usuń
  4. sos ma piękny kolor, u mnie w ogródku też obrodziła cukinia, może skorzystam z Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń