Wielowarstwowy tort pomarańczowy






Trochę czasochłonny ale za to przepyszny  tort, w którym  zamiast tradycyjnego biszkoptu blaty są z ciasta ucieranego. Na ich upieczenie trzeba poświęcić nieco czasu, bo każdy pieczemy oddzielnie, a jest ich aż pięć. Będzie nam za to później zdecydowanie łatwiej pokryć je cienką warstwą czekolady. Gdybyśmy upiekli je w całości a następnie przekroili na pięć części nie byłoby to już takie proste. Krążki tego delikatnego ciasta powleczonego czekoladą są przełożone masą z serka mascarpone, bitej śmietany i zagęszczonego soku pomarańczowego. Całość obłożona jest bitą śmietaną i udekorowana startą czekoladą i cząstkami pomarańczy. Poszczególne warstwy powinny być idealnie równe co mnie nie do końca się udało, pomimo tego, że zarówno ciasto jak i masę zważyłam na początku a następnie odważałam poszczególne porcje by  były jednakowe. Chociaż nie jestem zadowolona ani z jakości zdjęć, ani z efektu końcowego publikuje ten przepis bo jest tego wart. Przepis dość mocno przeze mnie zmieniony pochodzi z czasopisma „Smacznego”.


Wielowarstwowy tort pomarańczowy
(inspiracja "Smacznego")

Składniki na tortownicę o śr. 26cm

Ciasto:
  • 240g masła
  • 220g cukru
  • 4 jajka
  • 200g mąki pszennej
  • 70g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 150g czekolady deserowej+1,5 łyżeczki masła

Utrzeć miękkie masło na puch. Cały czas ucierając dodawać  porcjami cukier, jajka i skórkę pomarańczową. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy i dokładnie wymieszać. Podzielić ciasto na 5 porcji. Każdą porcję kolejno rozsmarować na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i upiec na jasnozłoty kolor w temp. temp. 175°C.
Czas pieczenia u mnie wynosił 10minut. Krążki zostawić do wystudzenia na kracie kuchennej.
Połamaną na kawałki czekoladę roztopić razem z masłem w kąpieli wodnej. Płynną czekoladą posmarować wystudzone krążki ciasta (tylko z jednej strony).

Masa:
  • 200ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 400ml śmietany kremówki
  • 500g serka mascarpone
  • 3 łyżeczki żelatyny + 40ml zimnej wody

Wlać do rondelka 150ml soku pomarańczowego. Dodać 3 łyżki cukru i podgrzać do zagotowania. W pozostałych 50ml soku rozprowadzić skrobię kukurydzianą i wlać do gotującego się soku cały czas mieszając. Gotować dwie minuty. Zestawić do ostudzenia. Od czasu do czasu mieszać aby na powierzchni nie utworzył się kożuch.

Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę (15 minut w zamrażarce) ubić na sztywno.
Serek mascarpone utrzeć z zimnym zagęszczonym sokiem pomarańczowym i połączyć z bitą śmietaną. Schłodzoną rozpuszczoną żelatynę wymieszać z 2-3 łyżkami masy serowo-śmietanowej i wlać do pozostałej masy. Całość dokładnie wymieszać.

Ułożyć jeden krążek ciasta czekoladą do góry na spodzie tortownicy. Zapiąć wokół niego obręcz. Wyłożyć 1/5 masy serowo śmietanowej. Przykryć drugim krążkiem. Postępować tak do wyczerpania składników.
Wstawić tort na 3 godziny do lodówki.

Dekoracja:
  • 400ml śmietany kremówki
  • 2 zagęstniki do śmietany (opcjonalnie)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 mała pomarańcza
  • 1 łyżka startej czekolady deserowej
  • 1 łyżeczka galaretki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka gorącej wody

Ostrym nożem oddzielić tort od obręczy i zdjąć ją. Przełożyć tort na paterę.
Ubić dobrze schłodzoną śmietanę na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Przełożyć 4 łyżki do worka cukierniczego, a pozostałą śmietaną pokryć wierzch i boki tortu. Wokół zewnętrznej krawędzi tortu, na jego środku i w odległości około 5 cm od środka wycisnąć rozetki z bitej śmietany. Środkową i zewnętrzne rozetki posypać startą czekoladą.
Ściąć skórkę z pomarańczy od strony szypułki do dna kwiatowego, aż będzie widoczny miąższ. Następnie ostrym nożykiem wyciąć cząstki z pomiędzy białych błon. Osuszyć je papierowym ręcznikiem i ułożyć wokół środkowej rozetki. Zalać galaretkę gorącą wodą. Dokładnie wymieszać i zostawić do wystudzenia. Zimną galaretką posmarować delikatnie pędzelkiem cząstki pomarańczy aby dłużej zachowały świeży wygląd.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

28 komentarze:

  1. jesteś niezadowolona ze zdjęć? to co ja mam powiedzieć na temat swoich... jakbym miała takie zdjćeia to bym pod sufit skakała! a tort fatastyczny, obłędy, boski!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, wiem, że nie powinnam narzekać ale straszna ze mnie perfekcjonistka:)

      Usuń
  2. Cudowny! Z pewnością smakuje obłędnie! Wspaniały blog:)

    Zapraszam na Domowe Wypieki: http://domowe-wypieki.com/ciasto-z-konfitura-z-pomaranczy-kakaowa-beza-i-kremem-owsiano-kawowym/

    OdpowiedzUsuń
  3. niezwykle efektowny i z pewnością pyszny tort :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny :) Idealne warstwy :) Fajny pomysł z tym smarowanie poszczególnych blatów czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny, nic nie szkodzi, że nie jest bardzo równiuśki, przecież to najlepsze "handmade", a nie jakaś fabryczna cukiernia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuję za wszystkie przemiłe komentarze:)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo smakowicie wygląda jeśli jeszcze tak smakuje to o czym tu mówić, szkoda że tak późno
    zauważyłam twoją stronę bo w piątek moje dziecko ma osiemnastkę:) i mam już zaplanowany tort
    "cudeńko" jak tylko zrobię zdjęcia to wrzucę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo jestem ciekawa tego "cudeńka". Pozdrawiam i życzę udanych wypieków:)

      Usuń
    2. zapraszam:)
      http://zupa-romana.blogspot.com/p/ciasta-i-desery.html

      Usuń
    3. Widziałam, świetny pomysł z tymi wycinanymi krążkami:)

      Usuń
  8. Moim zdaniem wygląda oszałamiająco :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne równe warstwy i perfekcyjne wykończenie;) Po prostu dzieło sztuki:):) Mam nadzieję, że w końcu i ja dojdę do takiego poziomu:):) Pozdrawiam serdecznie Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z całą pewnością, wszak trening czyni mistrza:) Dziękuję za pochwały:)pozdrawiam Anna

      Usuń
  10. i jaki dopieszczony! coś pięknego:) ukłony i wielki szacunek dla Mistrzyni Takich słodkości!!
    pozdrawiam
    Walentyna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję ale dużo się jeszcze muszę nauczyć:) Również pozdrawiam i zapraszam do ponownych odwiedzin:)

      Usuń
  11. Tort cudowny - musiałam go zrobić. Wyszedł rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, taki komentarz to zawsze ogromna radość i motywacja do dalszej pracy :)

      Usuń
  12. Nic tylko Wzdychać Och i Ach- smak nieziemski - przepyszność - opis i fotka zachęca do wyróżniana- Tylko nosić na rękach za taki talent - Jestem łakomczuchem - Podziwiam takie cudowności - Gdy tylko mam okazje oglądać ciastka w cukierni też zwracam uwagę na zapach - i na wygląd - Nawet gdy miałem 15 lat - Och i Ach widząc torty w cukierni . lub na przyjęciach ...

    OdpowiedzUsuń
  13. Wydaje mi się że większość Pani tortów- ich dekoracji -To taka misternie wydziergana koronka-
    Sama perfekcja- Za komplement - Można zostać spoliczkowany- Ale za wyróżnienie ciasta- za zauważenie jego wyjątkowości - mam nadzieję - że nic złego się nie stanie

    OdpowiedzUsuń

  14. Mnie urzeka boczne wykończenie ścianek tortu - super ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, jak się nabierze trochę wprawy to nie jest trudne :)

      Usuń
  15. Dzień dobry. Chciałbym wykorzystać przepis na ciasto ucierane do zrobienia tortu z innym przełożeniem. Czy można pominąć w przepisie pomarańczę? Czy trzeba wtedy zmienić proporcje składników w cieście? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można jak najbardziej. Ona tylko aromatyzuje ciasto. Nic się nie stanie jak jej nie będzie. Pozostałe składniki bez zmian. Powodzenia w pieczeniu :)

      Usuń
    2. Serdecznie dziękuję!😊

      Usuń