Szuba – rosyjska sałatka śledziowa




Gdy po raz pierwszy upiekłam czerwone buraczki zakochałam się w nich bez reszty. W mojej lodówce zawsze jest kilka upieczonych sztuk, które wykorzystuję na różne sposoby. Tym razem znalazły zastosowanie w popularnej sałatce śledziowej znanej pod nazwą szuba. Jest to sałatka wielowarstwowa przyrządzana na wiele sposobów. Zawsze jednak są w niej śledź, cebula, gotowane ziemniaki, buraczki,  jajka i majonez, a także w zależności od upodobań niektórzy dodają gotowaną marchewkę lub kiszone ogórki.
Ja zostałam przy wersji podstawowej. Nie ścieram też warzyw na tarce ale kroję je  w drobną kostkę. Taka wersja bardziej nam odpowiada.Pomysł na tę sałatkę powstał podobno w czasach rewolucji październikowej i zrodził się w głowie rosyjskiego kupca Anastasa Bogomiłowa, właściciela sieci karczm w Moskwie. Zapragnął  on stworzyć dla swoich lokali  danie będące symbolem jedności Rosjan. I tak to jego kucharz Aristarch Prokopcew skomponował sałatkę, w której każda warstwa społeczna znalazła coś dla siebie. Proletariusze ulubionego śledzia, chłopstwo ziemniaki i cebulę, zwolennicy czerwonej rewolucji czerwone buraczki a burżuazja majonez. Sałatkę nazwano „«Ш.У.Б.А.» i był to skrót od «Шовинизму и Упадку – Бойкот и Анафема», co w tłumaczeniu na polski oznacza ”Szowinizmowi i Upadkowi – Bojkot i Anatema”. Sałatka klientom karczmy przypadła do gustu, szczególnie jako zakąska do wódki. Dawni mieszkańcy Kresów Wschodnich rozpropagowali ją w naszym kraju i dziś dość często gości w wielu domach na stołach wigilijnych.

 Informacje dotyczące historii sałatki pochodzą ze strony http://www.kozackachatka.pl


Szuba – rosyjska  sałatka śledziowa

Składniki dla 2 osób:
  • 4 filety śledziowe w oleju
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1 upieczony  buraczek ćwikłowy
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 2 łyżeczki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka przegotowanej wody 
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

Filety śledziowe pokroić w cienkie paseczki, a warzywa i jajko w kostkę. W filiżance wymieszać majonez z jogurtem greckim i wodą. Wodę dodać aby sos miał płynną konsystencję. Doprawić solą i pieprzem.
W niedużym szklanym naczyniu układać poszczególne warstwy sałatki w następującej kolejności:
- śledź
- cebula
- sos majonezowy
- ziemniaki
- sól, pieprz
- śledź
- cebula
- sos majonezowy
- czerwone buraczki
- sól, pieprz
- jajko
-sos majonezowy

Gotową sałatkę wstawić do lodówki co najmniej na 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc,   aby wszystkie składniki się przegryzły. 
Można też wykorzystując pierścienie cukiernicze układać poszczególne warstwy sałatki bezpośrednio na talerzach. 
Przed podaniem udekorować  świeżą natką pietruszki.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

4 komentarze:

  1. bardzo lubię tą sałatkę

    OdpowiedzUsuń
  2. delektuje sie ta salatka przynajmniej raz w tygodniu SUPER!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy buraczek ćwikłowy to taki ze słoiczka i ile należy go piec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Buraczek surowy, który należy upiec w piekarniku. Najlepiej w żaroodpornym naczyniu z przykrywką. Czas pieczenia to około 1-1,5 godziny w zależności od wielkości buraczka. temperatura pieczenia 180 st.C

      Usuń