Pulpety rybne w sosie chrzanowym



Pulpety rybne w sosie chrzanowym są doskonałą alternatywą dla smażonych ryb. To  lekkie dietetyczne danie, smakuje doskonale z makaronem. Pulpety można przyrządzić w zasadzie z każdej ryby, ale ja preferuję tutaj ryby słodkowodne, które mają z reguły więcej takich drobnych ości. Zmielone w malakserze nie są już problemem i dodatkowo stanowią źródło wapnia. Najlepiej gdyby była to świeża ryba, ale może też być mrożona. Trzeba tylko odcisnąć z niej nadmiar wody i osuszyć papierowym ręcznikiem.


Pulpety rybne w sosie chrzanowym
Składniki na 8szt.


Wywar do gotowania:

  • 4 szklanki wody
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina 
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • mały korzeń pietruszki
  • 0,5 cytryny
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren  czarnego pieprzu
  • 5 ziaren kolendry

Do rondla wlać wodę. Dodać pokrojone drobno warzywa, plasterki cytryny i przyprawy. Gotować pod przykryciem 20 minut. Przecedzić przez sitko. Odlać 1 szklankę do przygotowania sosu,  dodać wino i ponownie zagotować. 

Pulpety:
  • 300g filetu z karpia bez skóry
  • 0,5 kajzerki namoczonej w mleku
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 0,5 cebuli
  • 1 surowe białko
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • pieprz młotkowany z kolendrą
  • sól

Kawałki ryby, cebulę oraz odciśniętą z mleka bułkę rozdrobnić malakserem. Dodać kaszę manną, natkę pietruszki i białko. Doprawić solą oraz pieprzem z kolendrą. Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Nie jest ona tak zwarta jak w przypadku pulpetów mięsnych. 
Lekko zwilżonymi dłońmi formować kulki. Opuszczać delikatnie na łyżce cedzakowej do gotującego się wywaru i gotować na maleńkim ogniu przez około 5 minut od momentu wypłynięcia.

Sos chrzanowy:
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka wywaru
  • 2 łyżki chrzanu
  • sól
  • pieprz

Roztopić masło, dodać mąkę i zasmażyć. Rozprowadzić zimnym wywarem Dodać chrzan. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować  2 minuty.  
Polać pulpety. 

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

3 komentarze:

  1. pycha, uwielbiam takie rybne pulpety, ja akurat robię je w koperkowym, ale ten sos też mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis, bo pulpetów rybnych jeszcze nigdy nie jadłam a i tego sosu jestem bardzo ciekawa:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj, myślę, że będzie Ci smakować :)

      Usuń