Tort walentynkowy





Taki pyszny tort czekoladowy zrobiłam dziś dla moich chłopaków. Dwa skrajne blaty są bardzo intensywne w smaku gdyż do ich przygotowania użyłam gorzkiej czekolady strong o zaw. kakao 70%. Zrobiłam je wg przepisu przywiezionego z warsztatów w Akademii Czekolady Cellbaut. Dodałam też do nich szczyptę chilli. Trzeba się z nimi delikatnie obchodzić gdyż są bardzo cienkie i delikatne. Środkowy blat jest łagodniejszy w smaku, ma zdecydowanie mniej czekolady i mielone migdały. Wypełnienie tortu stanowi bita śmietana i maliny. Całość świetnie się komponuje. Ten tort to prawdziwa delicja  wśród tortów.


Tort walentynkowy
Składniki na tortownicę o śr.26cm

Biszkopt kakaowy
  • 180g białka
  • 50g cukru kryształu
  • 70g żółtka
  • 175g gorzkiej czekolady 70%kakao
  • 60g masła
  • szczypta chilli

Roztopić w kąpieli wodnej masło z czekoladą. Odstawić do wystygnięcia do temp. około 35°.
Ubić białka. Dodać cukier i ubijać dalej, aż masa stnie się sztywna i błyszcząca. Nie przerywając ubijania dodać żółtko i chilli. Wlać roztopioną czekoladę z masłem. Delikatnie wszystko wymieszać. Przełożyć do dwóch tortownic wyłożonych papierem do pieczenia (samo dno), wyrównać powierzchnię i zostawić na 20 minut. Piec 9 minut w temp. 180°C. Wystudzić w tortownicy.

Biszkopt migdałowy:
  • 65g białka
  • 60g cukru
  • 10g mąki ziemniaczanej
  • 65g zmielonych migdałów
  • 40g czekolady
  • pół łyżeczki Cream of tartar (kwaśny winian potasu)

Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę. Odstawić do wystygnięcia do temp. około 35°C.
Ubić białka. Dodać cukier i ubijać dalej, aż masa stanie się sztywna i błyszcząca. W misce wymieszać mąkę ze zmielonymi migdałami i kwaśnym winianem potasu. Dodać w dwóch porcjach do białek. Delikatnie wymieszać szpatułką. Roztopioną czekoladę najpierw wymieszać z 2 łyżkami masy, a następnie wlać do pozostałej masy i ponownie delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w temp. 180°C z włączonym termoobiegem. Wystudzić w tortownicy.

Przełożenie i dekoracja:
  • 500ml śmietany kremowej min 30%tł
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 opakowanie mrożonych malin
  • czekoladowe serduszka 
  • cukier puder do posypania

Bardzo mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Przełożyć do worka cukierniczego.
Wszystkie blaty przyciąć do wymiaru około 24cm, żeby mieć ładną nie postrzępioną krawędź. Pierwszy blat kakaowy ułożyć na paterze. Pokryć rozetkami z bitej śmietany. Rozłożyć na niej tak miej więcej połowę malin. Przykryć blatem migdałowym, który również tak jak poprzedni pokryć rozetkami z bitej śmietany i resztą malin (kilka zostawić do dekoracji). Przykryć drugim blatem kakaowym. Na wierzchu ułożyć serce z pozostawionych malin. Otoczyć rozetkami bitej śmietany. Takie same rozetki zrobić również wokół zewnętrznej krawędzi tortu. Rozłożyć na nich czekoladowe serduszka. Puste miejsce delikatnie oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

11 komentarze:

  1. Idealny prezent dla 2-gej połówki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki pyszny :) u mnie serduszka z przepisów kuchni Lidla,zapraszam do siebie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda zupełnie wyjątkowo, i z pewnością tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oczywiscie wiem, ze na glodniaka sie blogow nie przeglada... Wiem od lat! I co z tego, skoro zawsze ekran zaslinie popatrujac na takie obrazki!
    :)

    Witam w akcji!
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze. A tort, chyba smakował, bo pod koniec dnia została tylko pusta patera :)

    OdpowiedzUsuń