Babka marchewkowa z orzechami laskowymi





Niezwykle soczysta, pełna zdrowych składników babka, idealna do filiżanki naszej ulubionej herbaty. Pachnąca cudnie  cynamonem przywołała  świąteczne wspomnienia. Nie wiem dlaczego tak długo zwlekałam z jej upieczeniem, przecież nosiłam się z tym zamiarem od dość dawna. Zachwyciła nawet moich wybrednych synów.


Babka marchewkowa z orzechami laskowymi 
Składniki na formę z kominkiem śr. 24cm:

Karmelizowane orzechy
  • 25g posiekanych orzechów laskowych
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka wody

Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier i wlać wodę. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i płyn zacznie wrzeć. Gotować do momentu gdy syrop nabierze bursztynowego koloru. Wsypać posiekane orzechy i dokładnie wymieszać. Przełożyć masę na papier do pieczenia i cienko rozsmarować. Zostawić do wystudzenia.  Następnie połamać na małe kawałki, włożyć do foliowego woreczka i pokruszyć wałkiem do ciasta.

Ciasto
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju rzepakowego 
  • 3/4 szklanki  cukru trzcinowego
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka marchewki startej na drobnych oczkach
  • 1 szklanka posiekanych orzechów laskowych (bez skórki)
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody

Ubić jajka z cukrem i olejem rzepakowym. Przesiać do masy w dwóch porcjach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Po każdym dodaniu dobrze wymieszać. Następnie dodać starta marchewkę, posiekane orzechy i rodzynki. Ponownie wszystko wymieszać. Przelać do wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną foremki z kominkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 50 minut do suchego patyczka. Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie przez 10 minut, a następnie wyjąć na kratę kuchenną. Zostawić do wystudzenia.

Lukier
  • 1 szklanka trzcinowego cukru pudru
  • 1,5 łyżki jogurtu naturalnego

Utrzeć trzcinowy cukier puder z jogurtem naturalnym na gładką masę aby nie było grudek. Lukier powinien być dość gęsty, ale jednocześnie lejący. Polać nim wystudzoną babkę i obsypać karmelizowanymi orzechami.

Smacznego :)
Aronia

                                                                             

COMMENTS

3 komentarze:

  1. świetny przepis, wygląda smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, musiała smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rzeczywiście bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła :) to mój pierwszy wypiek z marchewką i na pewno nie ostatni :)

      Usuń