Mix sałat z awokado, pomidorkami i grzankami



Dziś proponuję lekką dietetyczną sałatkę z awokado, pomidorków koktajlowych, mieszanki sałat, startego parmezanu i czosnkowych grzanek. Idealna na lunch lub kolację. Dla wszystkich dbających o linię i dla tych co dawno ją zatracili. Może dla tych drugich w szczególności. Lato to doskonała pora na zrzucenie zbędnych kilogramów.


Mix sałat z awokado, pomidorkami i grzankami

Składniki dla 4 osób
  • 100g Mix sałat
  • 1 awokado
  • 200g  pomidorków koktajlowych
  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • 3 łyżki startego na wiórki parmezanu
  • 2 saszetki Olej kujawski z czosnkiem
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Zawartość jednej saszetki oleju kujawskiego z czosnkiem przelać do miseczki. Przy pomocy pędzelka posmarować nim pieczywo tostowe. Pokroić je w kostkę o boku 1cm. Wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię i delikatnie zrumienić cały czas mieszając. Wystudzić.

Sałatę opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć w suszarce. Obrać awokado, usunąć pestkę i pokroić w plasterki. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.

W dużej misce wymieszać sałatę, pomidory i awokado. Posypać grzankami i wiórkami parmezanu.
Zawartość drugiej saszetki oleju wymieszać z sokiem z cytryny. Doprawić szczyptą soli i pieprzu. Polać sałatkę. Odstawić na pół godziny.

Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem" i zawiera lokowanie produktu.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

3 komentarze:

  1. Ciekawe połączenie, smacznie wygląda. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń