Wczoraj zerwałam ostatnie cukinie rosnące w moim ogrodzie. Zbiór nie był tak obfity jak w ubiegłym roku, ale mimo to zrobiłam z niej mnóstwo przetworów. Udało mi się nawet przekonać do tego warzywa moich synów, choć muszę przyznać, że nie było łatwo.
Ugotowałam z nich cały garnek lecza.Ta węgierska potrawa ma w naszym kraju wielu zwolenników i wczesną jesienią kiedy ceny warzyw na targowisku są bardzo zachęcające jak kraj długi i szeroki wszyscy gotują leczo. Węgrzy robią je na smalcu wieprzowym z dodatkiem boczku. Ja zrobiłam wersję odchudzoną z oliwą i chudą kiełbasą. Ponadto w mojej wersji głównym składnikiem nie jest papryka ale cukinia.Zdecydowanie bardziej wolę takie cukiniowe niż klasyczne. Do tego własnoręcznie upieczone białe pieczywo i kieliszek dobrego wina. Czego można chcieć więcej.
ILOŚĆ PORCJI - 4
Leczo z cukinii-składniki
Leczo z cukinii-składniki
- 2 średnie cukinie
- 1kg pomidorów
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 papryczka chilli
- 3 cebule
- 300g chudej wędzonej dymem kiełbasy wieprzowej
- 5 łyżek oliwy
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól
- pieprz
Leczo z cukinii-wykonanie
Umyć pomidory, paprykę i cukinię. Z papryki i cukinii usunąć gniazda nasienne. Pomidory sparzyć w gorącej wodzie i zdjąć skórkę. Obrać cebulę. Wszystkie warzywa za wyjątkiem papryczki chilli pokroić w grubą kostkę. Papryczkę chilli drobno posiekać. Kiełbasę pokroić w półplasterki.
Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy. Wrzucić cebulę i zezłocić. Dodać paprykę i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Przełożyć do garnka, dodać pomidory i wlać szklankę wody. Dusić pod przykryciem na małym ogniu.
W tym czasie obsmażyć na pozostałej oliwie najpierw kiełbasę, a potem cukinię. Dodać do garnka z papryką i pomidorami. Przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić do momentu aż cukinia będzie miękka ale jędrna i chrupiąca a nie rozgotowana. Gdyby leczo było zbyt gęste można jeszcze dolać trochę wody. Podawać z białym pieczywem.
W tym czasie obsmażyć na pozostałej oliwie najpierw kiełbasę, a potem cukinię. Dodać do garnka z papryką i pomidorami. Przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić do momentu aż cukinia będzie miękka ale jędrna i chrupiąca a nie rozgotowana. Gdyby leczo było zbyt gęste można jeszcze dolać trochę wody. Podawać z białym pieczywem.
Leczo z cukinii-podobne przepisy
> Chili con carne
> Bigos staropolski
> Leczo z cukinią do słoika
> Sos z pieczonej cukinii i papryki
Smacznego :)
Aronia
Leczo jest cudownym daniem, rozgrzewa i tymi kolorami poprawia humor :)
OdpowiedzUsuńto prawda :)
Usuńuwielbiam leczo :)
OdpowiedzUsuńja również :)
Usuń