Kruche rogaliki drożdżowe z dżemem



Trochę zaniedbałam ostatnio blog. Wszystko przez to, że każdą wolną chwilę poświęcam na zgłębianie tajników fotografii. Dużo czytam, przeglądam zdjęcia w necie i ćwiczę. Analizuję potem zrobione zdjęcia i jeśli coś mi się w nich nie podoba, staram się dociec jak to poprawić. Jestem absolutnym samoukiem. Gdy zaczęłam prowadzić tego bloga o fotografii nie miałam zielonego pojęcia. Dużo się już nauczyłam , ale jeszcze bardzo długa droga przede mną.
Na przeprosiny mam coś słodkiego. Pyszne kruche rogaliki z ciasta drożdżowego nadziane domowym dżemem z dyni i pomarańczy. Idealne do filiżanki mocnej aromatycznej kawy lub dobrej herbaty. Robi się je bardzo szybko. Zawsze się udają i szybko znikają.



Kruche rogaliki drożdżowe z dżemem

Składniki na 16szt.
  • 150g miękkiego masła
  • 250g mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mleka
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • szczypta soli
  • dżem pomarańczowo-dyniowy (najlepiej domowej produkcji)
  • roztrzepane  jajko do smarowania
  • cukier puder do posypania

Mleko delikatnie podgrzać do temperatury 35° C. Wsypać drożdże i odstawić na 10 minut.
Wsypać mąkę do miski. Dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Wyrobić palcami kruszonkę. Wlać namoczone w mleku drożdże. Dodać żółtka i szczyptę soli. Szybko zagnieść zwarte plastyczne ciasto.
Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na koło o średnicy 35 cm. Pokroić na 16 trójkątów. Na każdym trójkącie  umieścić łyżeczkę dżemu i zwinąć,  tworząc rogaliki.
Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika  i piec 15 minut. Wystudzić na kracie kuchennej. Zimne posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)
Aronia



COMMENTS

5 komentarze:

  1. Świetny przepis! :)
    Tylko mam pytanie: czy można zastąpić drożdże proszkowane świeżymi i jeśli tak, to ile ich dać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można oczywiście, wystarczy 20g :)

      Usuń