To jedna z tych nalewek, których nie powinno zabraknąć w żadnym domu. Przyda się nie tylko w leczeniu wielu dolegliwości, ale także rozgrzeje w szare jesienne dni. Latem zaś będzie świetnym dodatkiem do koktajli. Można ją nastawiać przez cały rok gdy tylko znajdziemy świeży imbir w sklepie, a z tym akurat nie powinno być problemu. Nalewka dobrze się klaruje, dzięki czemu ma piękny słomkowy kolor.
Nalewka imbirowa - składniki
- 100g świeżego korzenia imbiru
- 2 cytryny
- 100g cukru
- 3 łyżki miodu
- 350ml spirytusu 70%
- 400ml wody
Nalewka imbirowa - wykonanie
Imbir i cytryny dokładnie wyszorować szczoteczką. Cytryny dodatkowo sparzyć wrzątkiem. Ściąć zesterem skórkę z cytryny, a imbir pokroić na cienkie plasterki. Przełożyć do wyparzonego słoja i zalać spirytusem.
Zagotować wodę z cukrem. Wystudzić do temperatury około 35°C.
Dodać miód i sok wyciśnięty z cytryn. Dokładnie wymieszać, aż miód się rozpuści.
Wlać do słoja. Potrzasnąć kilka razy słojem aby wszystko dokładnie się wymieszało.
Odstawić w chłodne, ciemne miejsce na 2 miesiące.
Po tym czasie nalewkę zlewamy i odstawiamy na kolejne dwa miesiące, a nawet dłużej. W tym czasie powinna się pięknie sklarować. Wówczas delikatnie przelewamy do butelek zostawiając osad na dnie słoja. Dla bezpieczeństwa można zlewać przez sito wyłożone kilkakrotnie złożoną gazą albo użyć cienkiego wężyka spustowego.
Nalewka imbirowa - podobne przepisy
> Pigwówka
> Likier cytrynowy Limoncello
> Włoski likier orzechowy
> Likier z czarnej porzeczki czyli mój domowy Cassis
Po tym czasie nalewkę zlewamy i odstawiamy na kolejne dwa miesiące, a nawet dłużej. W tym czasie powinna się pięknie sklarować. Wówczas delikatnie przelewamy do butelek zostawiając osad na dnie słoja. Dla bezpieczeństwa można zlewać przez sito wyłożone kilkakrotnie złożoną gazą albo użyć cienkiego wężyka spustowego.
Nalewka imbirowa - podobne przepisy
> Pigwówka
> Likier cytrynowy Limoncello
> Włoski likier orzechowy
> Likier z czarnej porzeczki czyli mój domowy Cassis
Smacznego :)
Aronia
Bardzo dziękuję za ten przepis. Dzisiaj przygotuje taka nalewkę :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :) Moja cały czas jeszcze dojrzewa w spiżarni :)
UsuńJa również dziękuję za ten przepis, długo takiego szukałam, a spirytus zakupiony 3 miesiące temu stoi do dziś nie wykorzystany, na szczęście dziś już wiem co z nim zrobie ;)
OdpowiedzUsuńCieszą się, że mogłam pomóc :)
UsuńMożna dodać mielony cynamon? :)
OdpowiedzUsuńJeśli ktoś lubi to można, ale lepiej dać laskę cynamonu. Mielony trzeba będzie filtrować :)
Usuńja trochę inaczej robię. Najpierw robię zwykły syrop (bez obierania tylko myję gdy są jakieś w ziemi) kroję 2 duże korzenia imbiru, wrzucam do garnka i zalewam tak może do 900m(nie wiem ile bo robię to na oko zawsze, jak będzie się gotować woda to wsypuje 1,3 szklanki cukru i gotuję na małym ogniu pod przykryciem z 10min, czekam aż wystygnie, odcedzam z kawałków imbiru a płyn wlewam do słoika, skrapiam cytryną(można coś dorzucić jeszcze, jakiś cynamon etc.) i czekam tak 5-10 dni, po tym czasie zalewam samym spirytusem, nawet go nie rozcieńczam bo on tam w połączeniu z syropem się rozcieńczy :D zlewam do butelki i czekam tak tydzień, ale wiadomo im dłużej tym lepiej. Osad co prawda jakiś się zawsze znajdzie na dnie ale u mnie w rodzinie to nawet osad wypiją :D
OdpowiedzUsuńNalewki to temat rzeka. Każdy ma swój najlepszy sposób na ich robienie :)
UsuńCo zrobic jeśli jest gorzki smak
OdpowiedzUsuńZ tym już nic się raczej nie zrobi. Prawdopodobnie cytryny były niezbyt dokładnie obrane i albedo dało gorzki posmak.
Usuńczy mogę zastosować 90% spirytus do nalewek głównie chodzi mi o czarną porzeczkę i imbir - pozdrawiam Mery
OdpowiedzUsuńDo nalewek powinno używać się spirytusu 70% aby najlepiej wyciągnąć to co najlepsze z owoców. Spirytus 90% jest zdecydowanie za mocny. Trzeba go rozcieńczyć wodą tak aby uzyskać 70%.
Usuń