Gryczane sernikobrownie z wiśniami



Wiem, że sezon na wiśnie powoli się kończy ale może jeszcze komuś przyda się ten przepis. Upiekłam to ciasto jeszcze przed upałami. Niestety zajęta remontem i bieganiem do szpitala nie miałam zupełnie czasu na przygotowanie postu. Niestety w najbliższym czasie nie zanosi się na to bym miała go więcej. Tym bardziej, że chciałabym jeszcze zrobić trochę przetworów.
Wracając do ciasta. Jest pyszne i w dodatku w wersji bezglutenowej. Mogłam więc bez obaw zjeść kilka kawałków. Nie wiem tylko do jakiej kategorii  go zaliczyć. Serników na zimno, czy serników pieczonych. Wprawdzie masa serowa jest bez pieczenia, ale znajduje się między dwoma warstwami ciasta, które jest pieczone. Może jakieś sugestie, w której zakładce powinnam go umieścić?” W końcu ten spis przepisów jest dla Państwa wygody.


Gryczane sernikobrownie z wiśniami

Składniki na prostokątną formę o wym. 22,5x27,5cm

Ciasto:
  • 250g mąki gryczanej
  • 250g cukru
  • 6 jajek
  • 300g czekolady deserowej o zaw. kakao 55%
  • 300ml oleju rzepakowego Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 150g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Roztopić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia.
W dużej misce roztrzepać jajka z olejem rzepakowym, kwaśną śmietaną, cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać najpierw przestudzoną czekoladę, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (powinien być suchy) czy ciasto jest upieczone. Ciasto wystudzić w formie. Zimne przekroić w poziomie na dwie części, ścinając wcześniej twardą wierzchnią skorupkę (przyda się do zrobienia cake pops). Ciasto jest dość kruche i łatwo może się złamać, dlatego po przekrojeniu najlepiej podłożyć pod pierwszą warstwę, którą będziemy przenosić coś sztywnego. Spodnią warstwę wraz z papierem do pieczenia ponownie umieścić w blaszce.

Masa serowa:
  • 700g sera śmietankowego z wiaderka
  • 250g serka mascarpone
  • 700g wiśni
  • 200g cukru
  • 7 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 0,5 szklanki wody

Wiśnie umyć i wydrylować. Przełożyć do rondla. Wsypać cukier, postawić na gazie  i podgrzewać do zagotowania. Zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 15 minut mieszając od czasu do czasu. Wystudzić do temperatury pokojowej. Wiśnie osączyć na sicie. Syrop zachować.
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Serek śmietankowy wymieszać mikserem z serkiem mascarpone. Oba powinny mieć temperaturę pokojową.  Cały czas mieszając na wolnych obrotach wlać najpierw syrop wiśniowy, a następnie rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać odsączone wiśnie i ponownie całość delikatnie wymieszać tym razem szpatułką.  Gotową masę przelać do blaszki. Wyrównać powierzchnię i przykryć drugą warstwą ciasta. Wstawić na pół godziny do lodówki aby masa stężała.

Polewa:
  • 150g czekolady deserowej o zaw. kakao 55%
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać olej rzepakowy i wymieszać. Polać wierzch ciasta i wyrównać powierzchnię. Najlepiej aby ciasto miało temperaturę pokojową, wówczas polewa nie będzie od razu zastygać i da się wygładzić.

Smacznego :)
Aronia 


COMMENTS

8 komentarze:

  1. Wygląda przecudnie! :)
    Piękne zdjęcia tego sernikobrownies! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, tak na szybko zrobione :)

      Usuń
  2. Pyszka! i Zestawienie kolorów super
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pyszne, potwierdzam, a za pochwałę dziękuję :)

      Usuń
  3. Jeśli smakuje tak jak wygląda, to musi być przepyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak pięknie podany przepis, wszystko dokładnie wyszczególnione ciasto, masa nie tylko w składnikach, ale również w wykonaniu, gdzie w niektórych ciastach niektórzy niestety nie podają, a ciasto obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za ten merytoryczny komentarz. Takie opinie czytelników są dla mnie bardzo ważne. Pomagają w tworzeniu treści bloga aby był jak najbardziej czytelny i pomocny. Cieszę się, że spełniam te wymagania:)

      Usuń