Lody ananasowe




Twój zdrowy lunchbox z Marwit”  to tytuł konkursu, który właśnie pojawił się na Durszlaku. Zadanie polega na stworzeniu przepisu z wykorzystaniem produktu marki Marwit. A wśród tych produktów znajdziemy świeże soki, soki typu smoothie, surówki, sałaty, zupy krem i świeże marchewki. Co wyróżnia te produkty spośród wielu innych dostępnych na rynku. Przede wszystkim świeżość, brak obróbki termicznej i konserwantów. Wszystko przygotowane nie z koncentratów ale świeżych, starannie wyselekcjonowanych owoców i warzyw. Dzięki temu zachowują naturalny smak i zapach oraz witaminy i składniki mineralne. Świadczy o tym ich krótki termin przydatności do spożycia wynoszący 1-4 dni.

Do wyboru są trzy kategorie, w których można dokonywać zgłoszeń: zdrowy lunch do pracy, lunch kids do szkoły lub zdrowa słodycz na spacer lub piknik.
Lody tego lata produkuję w ilościach wręcz hurtowych. Różne smaki według różnych receptur. Zachciało mi się lodów ananasowych. Zakupiłam więc świeże soki z ananasa Marwit.  Musiałam tylko wymyślić jakąś nową technologię, żeby zachować jak najwięcej wartości odżywczych i witamin. Grzechem byłoby bowiem poddawać obróbce termicznej też świeży pyszny sok. Jednocześnie chciałam też aby lody miały kremową konsystencję i dobrze się nakładały zaraz po wyjęciu z zamrażarki. Myślałam, myślałam i wymyśliłam. Efekt powalający. Tak pysznych lodów dawno nie jadłam. Idealnie kremowe, o intensywnym smaku i aromacie. Teraz to będzie mój numer jeden. Zaraz zbieram się za przygotowanie kolejnej porcji. Tym razem użyję soku z jabłek i marakui. A w kolejce oczekują jeszcze sok pomarańczowy, sok grejpfrutowy i sok z jabłek i owoców granatu. Zapowiada się pyszny tydzień.




Lody ananasowe 

Składniki na 1 litr lodów:
  • 250ml świeżego soku ananasowego Marwit
  • 3 żółtka
  • 150g cukru
  • 500ml śmietanki kremowej 30%tł.
  • 45g skrobi kukurydzianej
Utrzeć żółtka z cukrem na puszysty kogel mogel. Dodać skrobię kukurydzianą. Wymieszać do połączenia składników. Następnie wlać śmietankę i ponownie dokładnie wymieszać.

Postawić rondel na małym gazie i podgrzewać do zagotowania cały czas mieszając by masa się nie przypaliła. Zestawić do wystudzenia. Od czasu do czasy zamieszać by na powierzchni nie utworzył się kożuch.

Wystudzony budyń zmiksować ze świeżym sokiem ananasowym. Wstawić do lodówki na kilka godzin by masa się schłodziła. Zimną przelać do maszynki do lodów i dalej postępować wg jej instrukcji.

Lody można także przygotować bez użycia maszynki. W tym celu należy zmiksowaną masę przelać do pojemnika i wstawić od razu do zamrażarki. Kilkakrotnie, mniej więcej co pół godziny, wyjąć pojemnik z zamrażarki i przemieszać masę trzepaczką rózgową lub widelcem aby nie wytworzyły się kryształki lodu.

Gotowe lody zajadamy na deser po obiedzie lub nakładamy do wafelków i zabieramy ze sobą na spacer.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

8 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. no tak, dla ochłody najlepsze lody :) podobno

      Usuń
  2. Pyszne lody. Bardzo lubię ananasa. Powodzenia w konkursie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie :)
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lody mogą być pyszne? Mam tylko pytanie jaka funkcje pełni w tych lodach skrobia? I czy można ja pominąć ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skrobia pełni tu funkcję zagęszczacza, który wiąże wodę dzięki czemu lody mają kremową konsystencję i nie zamarzają tak mocno. Można je nakładać zaraz po wyjęciu z zamrażarki. Można z niej zrezygnować ale lody będą miały wówczas inną konsystencję.

      Usuń