Od prawie miesiąca nie było tutaj żadnego wpisu. Bardzo za to przepraszam wszystkich, którzy czekali na nowe przepisy. Przez cały ten czas piekłam intensywnie pierniczki na świąteczny kiermasz dla skautów.
W sumie upiekłam i polukrowałam blisko 300 pierniczków, 13 domków i 30 takich jak te choinek. Ich wykonanie jest dość pracochłonne, ale można sobie ułatwić pracę wykorzystując patyczki do szaszłyków. Można wtedy zmontować całą choinkę od razu i bez problemu utrzymać pion. Ja niestety wpadłam na to dopiero pod koniec, jak już do zmontowania zostało mi kilka sztuk.
Gotowa choinka jest dość wysoka, ma około 18cm. Będzie się zatem pięknie prezentować na świątecznym stole. Zapakowana w celofan może też być miłym świątecznym podarunkiem.
ILOŚĆ SZTUK - 4
Choinki z piernika - składniki
Choinki z piernika - składniki
Ciasto:
- 400g mąki tortowej
- 170g miodu
- 120g masła
- 100g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kakao
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Lukier
- 2 białka
- 500g cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo
- bambusowe patyczki do szaszłyków
- cukrowe perełki
Przygotowanie cista:
Roztopić w rondelku masło z miodem i cukrem, aż do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia.
Roztopić w rondelku masło z miodem i cukrem, aż do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia.
Mąkę wymieszać z proszkiem
do pieczenia, kakao, przyprawą do piernika i solą. Wsypać do masy. Dodać żółtko
i jajko. Wszystko dokładnie wyrobić mikserem. Przełożyć na blat i zagnieść w
kulę. Owinąć folią i włożyć na noc do lodówki.
Wycinanie i pieczenie:
Na drugi dzień
wałkować ciasto porcjami na grubość 2-3 mm. Wycinać gwiazdki różnej wielkości, układać
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając 2cm odstępy. Piec w temp.
180° : duże gwiazdki 8-9 minut, małe 6-7 minut.
Po upieczeniu, dopóki pierniczki
są jeszcze miękkie, robić patyczkiem do
szaszłyka dziurkę na środku każdej gwiazdki. Przełożyć na kratę kuchenną. Ostrożnie bo zaraz po
upieczeniu są bardzo miękkie. Nie należy ich jednak piec dłużej bo staną się
twarde i niesmaczne.
Do przygotowania choinek potrzebne będą sześcioramienne gwiazdki
następującej wielkości (rozstaw między wierzchołkami) : 11cm; 9cm; 7,5cm; 6cm; 4,5cm;
3,5cm; 2,5cm. Szablon największej gwiazdy wycięłam z kartonu. Dla pozostałych
wielkości można użyłam gotowych foremek.
Na jedną choinkę potrzebne będą:
1 gwiazdka o wym. 11cm
2 gwiazdki o wym. 9 cm
2 gwiazdki o wym. 7,5 cm
2 gwiazdki o wym. 6 cm
3 gwiazdki o wym. 4,5 cm
1 gwiazdka o wym. 3,5 cm
11 gwiazdek o wym. 2,5 cm
Przygotowanie lukru:
Białka ubić na
sztywno z połową cukru pudru (jajko wcześniej powinno być dokładnie umyte i
sparzone we wrzątku przez 3 sekundy). Następnie dodać sok z cytryny i wsypać
resztę cukru. Ucierać mikserem, aż powstanie gładki, lśniący lukier. Drugą
połowę cukru pudru najlepiej dodawać stopniowo w zależności od tego jak gęsty
chcemy mieć lukier.
Gotowy lukier przełożyć do worka cukierniczego.
Montaż i dekoracja:
Patyczki do szszłyków przyciąć na długość 16cm.
Gwiazdkę o wym. 4,5 cm, która stanowić będzie podstawkę
choinki, posmarować lukrem i przykleić
do niej największą gwiazdkę. Włożyć w otwór na środku patyczek do szaszłyka.
Ustawić w pionie. Nakładać na patyczek pozostałe gwiazdki od największej do
najmniejszej, dając między nimi najmniejszą gwiazdę jako dystans i przekręcając
za każdym razem następną gwiazdkę o 45°.Wyglądało to tak (kolejność wg
wielkości od dołu ): 4,5; 11; 2,5; 9; 2,5; 9; 2,5; 7,5; 2,5; 7,5; 2,5; 6; 2,5; 6;
2,5; 4,5; 2,5; 4,5; 2,5; 3,5; 2,5; 2,5(ustawiona
pionowo).
Każdą gwiazdkę nałożoną na patyczek smarować lukrem. Rozprowadzać go na całej powierzchni i przyklejać następną
gwiazdkę. Wierzchołki gwiazdek ozdobić perełkami cukrowymi.
Ostatnią gwiazdkę ustawioną pionowo posmarować lukrem z
obu stron i przykleić na środku perełki.
Dodatkowo można na koniec oprószyć je delikatnie cukrem
pudrem.
Choinki z piernika - podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Piękne Ci wyszły :) Na pewno ucieszą niejednego obdarowanego :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Zrobiłam je na kiermasz i zeszły jak ciepłe bułeczki :)
UsuńŚliczne :) Aż mi wstyd teraz wrzucić przepis i zdjęcia swoich choinek piernikowych :( Pozdrawiam prawie świątecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję, ale zanim doszłam do takiej wprawy zrobiłam ich pewnie koło setki. Nie ma się czego wstydzić, moje pierwsze były strasznie krzywe :)
UsuńSzczęśliwego Nowego Roku życzę !!!- - ża przegladanie przepisów - z wdzięczności - za taką możliwość-Dziękuję
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i wzajemnie Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku :)
UsuńCudowne, takie wysokie :D
OdpowiedzUsuńA ja mam pytanie jak dlugo moga staf takie foto de choonki?
OdpowiedzUsuńSpokojnie miesiąc albo nawet dłużej :)
Usuń