Sałatka z pieczonych buraków do obiadu






Wracam po dość długiej nieobecności z przepisem na prostą szybką sałatkę z pieczonych buraków, którą najczęściej podaję do obiadu. O tej porze roku królują u nas w kuchni warzywa korzeniowe: marchew, seler i buraki. Te pierwsze zwykle spożywamy na surowo. Za  to buraki najczęściej lądują w piekarniku. Zazwyczaj gdy piekę jakieś mięso obok wstawiam drugie naczynie z burakami. Lubię je  mieć pod ręką zawsze gdy przyjdzie mi na nie ochota.
W dzisiejszej sałatce połączyłam je z ogórkami w zalewie musztardowej, ale mogą też być korniszony, ogórki konserwowe lub nawet kiszone. Z tymi pierwszymi jest jednak najsmaczniejsza. Dodałam jeszcze czerwoną cebulę, papryczkę chili i natkę pietruszki. Przyprawiłam świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą soli. Na koniec skropiłam olejem, sokiem cytrynowym i miodem.

Sałatka z pieczonych buraków do obiadu

Składniki:
  • 2 pieczone buraki
  • 2 ogórki w zalewie musztardowej
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 0,5 czerwonej papryczki chili
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni (tłoczonego na zimno)
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól do smaku

Buraki wyszorować dokładnie pod bieżącą wodą. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 200 st. C na 60-80 minut w zależności od wielkości buraków.

Wystudzone  buraki obrać i pokroić w grubą kostkę.

Ogórki musztardowe przekroić najpierw wzdłuż na cztery części, a następnie pokroić w plasterki.

Posiekać drobno cebulę i papryczkę chili.

Wszystkie warzywa przełożyć do miski. Dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut do zmacerowania.

Tak przygotowana sałatka jest świetnym dodatkiem do pieczonej gęsi lub wieprzowiny.

Smacznego :)
Aronia


Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz