Sernik stracciatella z wiśniami






Wymyśliłam ten sernik na Walentynki, które w tym roku zbiegły się z urodzinami mojego szwagra. Idąc więc do siostry na obiad zabrałam go ze sobą, głównie z myślą o mojej siostrzenicy, która jest wielką miłośniczką serników na zimno. Po przyjęciu nie zostały nawet okruszki i nie było co fotografować. Musiałam zatem powtórzyć przepis i na niedzielę ponownie go zrobiłam udoskonalając nieco.  Przy okazji zużyłam trochę wiśni, którym mam jeszcze całkiem sporo w zamrażarce.


Sernik  przygotowałam na bazie serka mascarpone i śmietanki kremowej dzięki czemu ma pyszną, kremową konsystencję.



Sernik stracciatella z wiśniami

Składniki na tortownicę o średnicy 23cm

Ciasto na spód:
  • 150g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 50g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki ciemnego kakao

Roztopić masło z miodem w małym rondelku.
Wsypać  do miski mąkę, kakao i cukier. Wymieszać dokładnie trzepaczką rózgową. Wlać roztopione masło z miodem i ponownie wymieszać tym razem łyżką. Przełożyć ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Rozłożyć równomiernie i lekko docisnąć do dna. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut. Wystudzić w formie.

Masa serowa:
  • 400g serka mascarpone w temp. pokojowej
  • 200g śmietanki kremowej o zawartości tł. min 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 75g płatków czekoladowych lub startej czekolady deserowej
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 0,5 szklanki wody

Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno (jedną łyżkę odłożyć do dekoracji).  Utrzeć serek mascarpone z cukrem pudrem i delikatnie połączyć z pozostałą śmietaną. Następnie wsypać płatki czekoladowe i całość wymieszać.
Przestudzoną żelatynę wymieszać najpierw z 1 łyżką masy dla wyrównania temperatury i dopiero wówczas dodać do pozostałej masy. Ponownie dokładnie wymieszać szpatułką. Przelać masę na wystudzony spód. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki aby masa stężała. 

Galaretka wiśniowa
  • 400g mrożonych wiśni bez pestek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej w proszku
  • 200ml gorącej wody

 Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie.
Wiśnie przełożyć do rondla. Wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Zestawić rondel z ognia i wlać do niego rozpuszczoną galaretkę. Wymieszać i zostawić do wystudzenia. Lekko tężejącą wylać na zastygniętą masę serową. Ponownie wstawić do lodówki. Gdy galaretka dobrze zastygnie udekorować wierzch bitą śmietaną. Do czasu podania trzymać sernik w lodówce.


Smacznego :)

Aronia


COMMENTS

13 komentarze:

  1. Uwielbiam połączenia takie słodko-kwaśne. Ostatnio też robiłam ciasto z wiśniami, tylko, że ja wykorzystałam frużelinę wiśniową, bo mam jej zapas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja natomiast uwielbiam połączenie wiśni i czekolady :) U nas cała frużelina poszła do naleśników :)

      Usuń
  2. Jak zwykle kusisz niemiłosiernie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie wygląda;))) Aż chciałoby się wprosić;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie bym zaprosiła, tylko sernik już zjedzony :)

      Usuń