Dżem z ciemnych winogron



Kiedy już myślałam, że sezon przetwórczy za mną, mąż przywiózł mi z działki dwa wiadra winogron i osiem dużych, dojrzałych owoców pigwy, która w tym roku po raz pierwszy u nas obrodziła. Ogółem mamy na działce ponad dwadzieścia krzewów winorośli.  Większość to odmiany deserowe, a ta która najbardziej obrodziła w tym roku to  "Alwood",  mieszaniec międzygatunkowy z USA nadający się do przerobu. Ma średniej wielkości granatowoczarne jagody z grubą skórką i miękki, lekko galaretowaty miąższ o truskawkowym posmaku. Na wino się raczej nie nadaje, musiałam więc przerobić je w inny sposób.

Trochę poszłam na łatwiznę i z większości zrobiłam kompoty ale też nieco poeksperymentowałam i zrobiłam po raz pierwszy dżem wykorzystując przy okazji bogate w pektynę pigwy. Teraz żałuję, że tak mało go zrobiłam, bo wyszedł przepyszny. Mało słodki, lekko kwaskowaty o pięknym kolorze. W przyszły roku zrobię zdecydowanie więcej.





Dżem z ciemnych winogron

Składniki na 2 słoiczki o poj. 350ml
  • 2kg ciemnych winogron deserowych
  • 2 owoce pigwy
  • sok z 1 cytryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki wody

Owoce umyć i osączyć. Z kiści winogron oderwać jagody. Przełożyć do rondla.
Owoce pigwy pokroić na kawałki razem ze skórką i gniazdami nasiennymi. Dodać do winogron.
Wlać 3 łyżki wody i rozgotować, a następnie przetrzeć przez sito. Do otrzymanego musu dodać sok z cytryny i gotować często mieszając aż masa zmniejszy swoją objętość o około 2/3.
Dodać cukier i smażyć cały czas mieszając na średnim ogniu około 20-30 minut. Kropla dżemu wylana na zimny talerzyk powinna zastygnąć.
Gorący dżem przełożyć do czystych, wyparzonych słoików i mocno zakręcić.  Przykryć kocykiem i zostawić do powolnego wystygnięcia. Zimne wynieść do chłodnej piwnicy.

Smacznego  :)
Aronia



Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz