Śledzie z sosem kawiorowym



Przepis inspirowany kuchnią rosyjską. Filety śledziowe można spokojnie zamarynować już teraz, a w wigilię rano przygotować sos. Przed wieczerzą wystarczy ułożyć śledzie na talerzu, polać sosem i udekorować. Przepis lekko przeze mnie zmodyfikowany pochodzi z wydawanego przed laty pisma kulinarnego „Smaki i Aromaty.



Śledzie z sosem kawiorowym

Składniki:
  • 4 filety matiasów
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżka gęstej śmietany
  • 1 łyżka  czarnego kawioru
  • sok z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • ćwiartka cebuli
  • sól
  • pieprz cytrynowy
Marynata:
  • 0,5 szklanki octu jabłkowego 6%
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
Zagotować wodę z octem i przyprawami. Wystudzić. Śledzie pokroić na kawałki. Ułożyć w słoiku i zalać marynatą. Wstawić do lodówki na 12-24 godzin.

Wymieszać majonez ze śmietaną i sokiem cytrynowym. Przyprawić solą i pieprzem cytrynowym.
Posiekać bardzo drobno (ja zmiksowałam) czosnek z cebulą. Dodać razem z kawiorem do sosu. Wymieszać.
Śledzie osączyć z zalewy. Ułożyć  na talerzu i polać sosem. Udekorować kawiorem i paskami skórki cytrynowej.

Smacznego :)
Aronia

Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz