Suszone płatki kokosa



Kolejnym składnikiem musli, który z powodzeniem można przygotować w domu są suszone płatki kokosa. Nie tylko wychodzą taniej ale też są o wiele zdrowsze bo nie są siarkowane. Z tego co widziałam w sklepach 50g takich płatków kosztuje od 2,70zł do 5,90 zł. Ja za swój orzech kokosowy zapłaciłam mniej niż 3 zł (nie pamiętam dokładnie ile to było), a wyszło mi 125g suszonych płatków. I miałam  jeszcze do wykorzystania wodę z kokosa i skorupy. Rachunek jest więc prosty. Pracy w sumie przy tym niewiele, a i suszy się też dość krótko. A jak ktoś nie chce marnować energii na suszenie to można je krótko obsuszyć w piekarniku i dosuszyć w temperaturze pokojowej. Ja dość często suszę różne owoce wykorzystując nagrzany piekarnik po pieczeniu ciasta lub chleba.
Takie suszone płatki sprawdzą się nie tylko jako składnik domowego musli ale też do dekoracji świątecznych wypieków i deserów. Ja lubię je też podgryzać same jako przekąskę.


Suszone płatki kokosa

Składniki:
  • 1 świeży kokos

Wybierając  w sklepie owoc należy zwrócić uwagę na kolor łupiny. Powinna mieć jasnobrązową barwę, a po poruszeniu owocem powinno być słychać chlupotanie. To oznaka, że owoc jest świeży.Na czubku orzecha trzeba znaleźć trzy otwory kiełkowe – są wyraźnie widoczne. Korkociągiem lub śrubokrętem przekłuć jeden otwór  (zawsze jeden jest zdecydowanie łatwiej przekłuć od pozostałych). Włożyć słomkę do środka i wypić  znajdującą się  wewnątrz wodę kokosową. Jest bogata w witaminy z grupy B oraz magnez, wapń, potas i fosfor. Jeśli zaś chcemy wylać  wodę ze środka to trzeba zrobić dwa otwory. Wtedy będzie łatwiej.Następnie  włożyć  orzech do piekarnika nagrzanego do 200⁰C na 15 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika trzeba uderzyć go kilka razy młotkiem w skorupę. Bez trudu rozpadnie się na mniejsze kawałki. Oddzielić miąższ od skorupy. Ostrym nożem usunąć kasztanową skórkę z kopry czyli białego miąższu. Jeśli będziemy używać płatków do celów dekoracyjnych można ją zostawić. Teraz pozostaje już tylko skrobaczką  do warzyw wyciąć z kopry płatki. Jest to bardzo łatwe i idzie dość szybko. Gotowe płatki wysuszyć w suszarce do warzyw lub piekarniku nagrzanym do 50⁰C przez 1-2 godzin. Aby skrócić czas suszenia Można to robić w nieco wyższej temperaturze ale wówczas trzeba uważać aby się nie zrumieniły. Ja suszyłam w suszarce do warzyw razem z innymi owocami.  Wysuszone płatki najlepiej przechowywać w szklanym słoiku. Z jednego owocu otrzymałam 125g suszu. 
*Skorup nie należy wyrzucać. Wysuszone zachować do lata. Dodać do węgla drzewnego i zużyć podczas grillowania.

Aronia

COMMENTS

2 komentarze:

  1. Suuuuuper!!!! Uwielbiam płatki kokosowe i od tej pory będę robić swoje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodzenia, to naprawdę jest proste :)

      Usuń