Pączki dyniowe




Jutro Tłusty Czwartek więc od rana zakasuję rękawy i zabieram się za smażenie pączków. Będą to ulubione pączki moich chłopaków  czyli tradycyjne z konfiturą wiśniową (przepis tutaj). Nie wszyscy są jednak w takiej komfortowej sytuacji  jak ja, że  po pierwsze mają wolny dzień, a po drugie duże doświadczenie w smażeniu karnawałowych słodkości. Z myślą o nich podaję przepis na bardzo łatwe i szybkie pączusie na proszku do pieczenia z dodatkiem puree z dyni. Myślę, że jeszcze macie jakieś zapasy dyniowego musu w spiżarni. Robi się je błyskawicznie. Wystarczy zmiksować składniki i ciasto gotowe. Trochę dłużej trwa samo smażenie i formowanie. Można to jednak sobie ułatwić wyciskając ciasto z worka cukierniczego bezpośrednio na gorący tłuszcz.


Pączki dyniowe

Składniki:
  • 250g mąki
  • 200g puree z dyni
  • 80g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • cukier puder do posypania
  • smalec do smażenia

Jajka, puree z dyni, cukier, skórkę i likier pomarańczowy zmiksować . Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować na gładką masę.
Rozgrzać smalec na głębokiej patelni. Nabierać łyżką zwilżoną w tłuszczu porcję ciasta (jest dość luźne) wielkości orzecha włoskiego i drugą łyżką zsuwać je bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz (170-180⁰C). Smażyć z każdej strony na złoty kolor ok. 2- 3min.
Wyjmować łyżką cedzakową i przekładać na papierowy ręcznik kuchenny w celu osączenia z nadmiaru tłuszczu. Zimne posypać cukrem pudrem.
Najlepiej smakują pierwszego dnia.

Smacznego.

Aronia

COMMENTS

2 komentarze:

  1. Aniu, powiedziałam Ci podczas naszego spotkania, ze robisz cudowne zdjęcia :) no i znowu wgapiam się w nie zazdroszcząc talentu :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i cieszę się ogromnie, ale jeszcze dużo nauki przede mną :)

      Usuń