Błyskawiczna w przygotowaniu.
Delikatna.
O łagodnym, maślanym i lekko słodkim smaku.
Przygotowana wyłącznie na łyżce klarowanego masła,
któremu to właśnie zawdzięcza ową łagodność.
Z dodatkiem smażonych kurek i czosnku.
Pyszna i kremowa.
Taka właśnie jest ta zupa z cukinii...
ILOŚĆ PORCJI - 3
Krem z cukinii z kurkami - składniki
- 350g cukinii
- jasna część pora
- 4 gałązki natki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- 2 szklanki wody
- 1 solidna łyżka klarowanego masła
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatkowo do podania
- 200g kurek
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
- świeży tymianek
Krem z cukinii z kurkami - wykonanie
Warzywa umyć. Z cukinii odciąć
końce i pokroić w kostkę. Obrać czosnek. Por pokroić w plasterki. Rozgrzać w
rondlu klarowane masło. Wrzucić cukinię i por. Smażyć aż warzywa lekko zmiękną.
Dodać czosnek i natkę pietruszki (same listki). Smażyć jeszcze 1-2 minuty. Wlać
dwie szklanki wody. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu około 15 minut. Zestawić z gazu, chwilę
przestudzić i zmiksować blenderem na gładką, aksamitną konsystencję.
Ewentualnie doprawić jeszcze solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
W czasie gdy zupa się gotuje na
patelni rozgrzać oliwę. Dodać oczyszczone, opłukane i osączone kurki. Smażyć na
złoto dodając pod koniec obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Przyprawić
solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Przelać zupę do miseczek. Podawać
ze smażonymi kurkami i świeżym tymiankiem.
Smacznego :)
Aronia
Wszystko mam, robię😀
OdpowiedzUsuńNo to smacznego :)
UsuńWidzę, że kurki jako dodatek do zupy a nie sama jej baza to ostatnio modny trend. Sama nie gotuję obecnie, bo nie muszę z uwagi na zamawiany catering dietetyczny, ale lubię podpatrywać co tam w trawie piszczy w kulinariach. No ale wracając do tych kurek. Ostatnio przyjechała mi właśnie m.in. zupa od macro bios bar i też był to krem z kurkami, tyle że krem z kalafiora. To połączenie super sie sprawdza, kurki przyjemnie chrupią, zwłaszcza młode i malutkie, w dodatku słodko wyglądaja :)
OdpowiedzUsuńKrem z kurek też bardzo lubię ale, żeby go zrobić trzeba mieć większą ilość tych grzybków. Przy mniejszej ilości wykorzystuję ję własnie jako dodatek :) Zgadzam się są super!
Usuń