Gdzie podziała się złota polska jesień?
Gdzie kobierce kolorowych liści?
Gdzie słoneczko?
To nie tak to sobie wyobrażałam.
Po mokrym lecie miałam nadzieję na piękny, ciepły październik.
A tu w ogóle się na to nie zanosi.
Obieram marchewki i od czasu do czasu spoglądam w okno.
Wiatr przykleił do szyby kilka żółtych liści brzozy zasłaniając częściowo widok.
Nic nie szkodzi. Wcale mi to nie przeszkadza.
W taką pogodę i tak nic ciekawego w ogrodzie się nie dzieje.
Wszyscy się gdzieś pochowali: czarny kot w białe łatki, rude wiewiórki ganiające po drzewach i krzykliwe zazwyczaj sroki.
Jakby przeczuwały, że za chwile zacznie padać.
Szare ołowiane chmury zasnuły błękitne niebo.
W kuchni zrobiło się ciemno.
Wstaję i zapalam lampę…
„Już chmury stoją w oknie, bezradny kasztan w deszczu tonie.
Jak dobrze z tobą być, przy tobie, miły jesień przyszła już.
Zmarznięci i skuleni ludzie do domu biegną byle szybciej.
W kieszeniach niosą mokry smutek, miły jesień przyszła już”
( autor tekstu Magdalena Wojtaszewska)
Jak dobrze z tobą być, przy tobie, miły jesień przyszła już.
Zmarznięci i skuleni ludzie do domu biegną byle szybciej.
W kieszeniach niosą mokry smutek, miły jesień przyszła już”
( autor tekstu Magdalena Wojtaszewska)
ILOŚĆ SZTUK - 8-10
Kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora - składniki
Kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora - składniki
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka oliwy
- 1 kalafior
- 2 średniej wielkości cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- olej do smażenia
Kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora - wykonanie
Kaszę jaglaną wsypać na sitko i wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie przelać wrzątkiem aby pozbyć się goryczki.
Zagotować w rondlu 2 szklanki wody. Dodać 1 łyżkę oliwy i
łyżeczkę soli. Wsypać kaszę i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Kasza
może być lekko rozgotowana wówczas lepiej się klei.
Obrać cebulę i czosnek. Drobno
posiekać. Rozgrzać na patelni jedną łyżkę oleju i zeszklić na nim cebulę. Dodać
posiekany czosnek i krótko razem przesmażyć.
Z kalafiora usunąć zewnętrzne
liście. Opłukać go pod bieżącą wodą i
zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać przestudzoną kaszę jaglaną, usmażoną cebulę
z czosnkiem, natkę pietruszki i mąkę ziemniaczaną. Doprawić pieprzem ziołowym i
solą. Wyrobić na jednolita masę.
Na dużej patelni rozgrzać olej.
Zwilżonymi zimną wodą dłońmi uformować
kotleciki. Smażyć na z obu stron na jasnozłoty kolor. Podawać z
ulubionymi dodatkami. U mnie to było spaghetti z marchewki i kwaśna śmietana.
Kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora - podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Smacznie i zdrowo, a jaglanka jest super!
OdpowiedzUsuńJa dopiero niedawno ją odkrylam :)
UsuńEkstra przepis z jedną z moich ulubionych kaszy :)
OdpowiedzUsuńTa kasza da się lubić :)
Usuń