Czy można patrzeć i nie widzieć?
Czy można przechodzić koło czegoś codziennie i tego nie zauważać?
Czy można spoglądać na otaczającą nas rzeczywistość i nie widzieć zmian zachodzących wkoło. Można. I tak właśnie było ze mną.
W nawale pracy nawet nie zauważyłam jak odeszło lato.
Nie wiem kiedy, nie wiem dokąd ale wiem na pewno, że na zbyt długo i to stanowczo.
I chociaż przez większość swego panowania spływało strugami deszczu
to i tak jest mi ogromnie żal jego ciepłych, chociaż rzadkich, promieni słonecznych,
soczystej i wyjątkowo bujnej tego lata zieleni,
aromatycznych truskawek, których było jak na lekarstwo,
topiących się na języku lodów, orzeźwiających owocowych koktajli,
porannej kawy pitej na tarasie czy romantycznych wieczorów pod rozgwieżdżonym niebem. Mogłabym jeszcze tak długo wymieniać ale wtedy robi mi się jeszcze bardziej smutno.
Przeganiam wspomnienia i zaczynam się zastanawiać czy jest coś czym mogę sie cieszyć tu i teraz.
Wlewam do rondla mleko. Wsypuję ryż i przyprawiam wanilią.
Kroję na cząstki obrane jabłka i karmelizuję je na patelni.
Chcę by delikatnie zmiękły i skąpały się w brązowym cukrze.
Układam naprzemiennie warstwami w moich ulubionych słoiczkach, przesypując rodzynkami.
Ciepłe śniadanie to jest to czego mi teraz najbardziej potrzeba...
ILOŚĆ PORCJI - 4
Ryż z jabłkami i rodzynkami - składniki
- 500ml mleka kokosowego
- 3/4 szklanki ryżu arborio
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Karmelizowane jabłka:
- 4 jabłka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka brązowego cukru
Dodatkowo:
- 2 łyżki rodzynek
Ryż z jabłkami i rodzynkami - wykonanie
Do rondelka z grubym dnem wlać mleko kokosowe. Dodać 1 płaską łyżkę cukru, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Zagotować. Wsypać ryż, zamieszać i zmniejszyć płomień na minimalny. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż ryż będzie miękki. Od czasu do czasu zamieszać aby ryż się nie przypalił. W zależności od gatunku ryżu trwa to około 30-45 minut. Ryż powinien napęcznieć, być miękki i wchłonąć całkowicie mleko.
Do rondelka z grubym dnem wlać mleko kokosowe. Dodać 1 płaską łyżkę cukru, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Zagotować. Wsypać ryż, zamieszać i zmniejszyć płomień na minimalny. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż ryż będzie miękki. Od czasu do czasu zamieszać aby ryż się nie przypalił. W zależności od gatunku ryżu trwa to około 30-45 minut. Ryż powinien napęcznieć, być miękki i wchłonąć całkowicie mleko.
W tym czasie obrać jabłka. Usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą
kostkę. Roztopić na patelni masło. Wsypać pokrojone jabłka. Posypać je
cukrem trzcinowym i smażyć mieszając 3-4 minuty.
Przygotować 4 słoiczki lub inne
naczynia. Układać naprzemiennie warstwami karmelizowane jabłka, rodzynki i
ryż.
Słoiczki przeznaczone na
późniejsze spożycie można zamknąć (po całkowitym wystudzeniu) i wstawić do
lodówki. Można je tam przechowywać 2-3
dni.
> Ryż na mleku kokosowym z porzeczkami
> Kokosowy pudding ryżowy z wiśniami i pistacjami Śniadanie w słoiczku dla kawosza
> Migdałowy pudding z komosy ryżowej
Ryż z jabłkami i rodzynkami - podobne przepisy
> Ryż na mleku kokosowym z porzeczkami
> Kokosowy pudding ryżowy z wiśniami i pistacjami Śniadanie w słoiczku dla kawosza
> Migdałowy pudding z komosy ryżowej
Smacznego :)
Aronia
na leniwy sobotni poranek :) mniaaam, ciepłe skarpetki i książka na tarasie do tego :)
OdpowiedzUsuńU mnie akurat pogoda deszczowa więc taras odpada, ale ciepłe skarpetki i książka jak najbardziej :)
UsuńKocham taki ryż, a już wieki nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
To musi być pyszne, prostota, a taka efektowna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń