Orzechowe ciasto cynamonowe z żurawiną i pomarańczami



ciasto orzechowe


            Dziś pierwsza niedziela Adwentu a ja pomału zaczynam odliczać dni do Świąt. Intensywnie szukam ostatnich prezentów, robię harmonogram prac do wykonania i układam menu. Biegam po sklepach kupując potrzebne produkty, oczywiście te które można zakupić znacznie wcześniej. Nie lubię odkładać wszystkiego na ostatnią chwilę. Należę do osób bardzo praktycznych i poukładanych. Jak się ma w domu trzech mężczyzn do ogarnięcia to niestety tak trzeba. Inaczej nie dałabym rady. Na szczęście wszystkie zlecenia na ten rok już zapięłam na ostatni guzik. Teraz jest czas na rodzinne sprawy i dom. Dodatkowo w grudniu wypadają urodziny trojga z nas. Muszę więc wymyśleć dwa dodatkowe prezenty (sobie przecież nie będę kupować) i  upiec trzy torty. Że o Mikołajkach nie wspomnę.  Pracy będzie co niemiara…

Zaglądam w statystyki bloga i widzę, że już dość intensywnie poszukujecie świątecznych przepisów, zwłaszcza na wypieki. To najwyższy czas by zabrać się do tworzenia nowych przepisów. Parzę sobie filiżankę aromatycznej kawy. Kiedyś zawsze piłam ją z mlekiem. Teraz po jego odstawieniu lubię ją odrobinę dosłodzić  cukrem trzcinowym. Siadam wygodnie w fotelu i próbuję coś wymyśleć. W głowie rodzi się mnóstwo pytań. Co to powinno być? Proste nieskomplikowane ciasto czy może drożdżowa strucla z makiem albo jakieś ciasto z kremem. Jakie wybrać smaki? Korzenne przyprawy, czekoladę czy cytrusy. Trzeba będzie wybrać między tym co lubią moi czytelnicy, a tym co preferują moi domownicy. Biorę zeszyt i zapisuję składniki…



ciasta na Boże Narodzenie

Orzechowe ciasto cynamonowe z żurawiną i pomarańczami
Składniki - forma do keksu o wymiarach 11x30cm

Ciasto:
  • 4 jajka
  • 175g Cukru Trzcinowego Dry Demerara Diamant
  • 200g masła
  • 150g mąki
  • 150g zmielonych orzechów laskowych
  • 100g suszonej żurawiny
  • 50g smażonej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka domowego  ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dekoracja:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Utrzeć miękkie masło na puch. Cały czas ucierając dodawać porcjami cukier trzcinowy na przemian z jajkami.  Wymieszać mąkę z orzechami, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać w dwóch porcjach do masy ucierając ciasto na wolnych obrotach. Na końcu dodać suszoną żurawinę i ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec do suchego patyczka. U mnie to było 60 minut. W połowie czasu pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie na 10 minut. Po tym czasie przełożyć z formy na kratę kuchenną do całkowitego wystudzenia.

Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i polać wierzch ciasta. Udekorować przekrojonymi na pół plasterkami kandyzowanych pomarańczy i owocami żurawiny. Pozostawić do zastygnięcia.
Smacznego :)
Aronia

Przepis bierze udział w konkursie:

Złocista Kuchnia Diamant


COMMENTS

8 komentarze:

  1. Jaj...
    Ależ apetyczne!
    Mielone orzechy, to zawsze moje smaki...
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię takie ciasta ale teraz niestety nie mogę ich jeść :)

      Usuń
  2. Szukam inspiracji na Świąteczne wypieki, masz rację, to już jest ten czas. Twoje ciasto jest bardzo wysoko w rankingu :) bardzo prawdopodobne, że się na nie skuszę, bo przepis bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie wygląda to ciasteczko :) chyba będę robić :)

    OdpowiedzUsuń