Dziś pierwsza niedziela Adwentu a ja
pomału zaczynam odliczać dni do Świąt. Intensywnie szukam ostatnich prezentów,
robię harmonogram prac do wykonania i układam menu. Biegam po sklepach kupując
potrzebne produkty, oczywiście te które można zakupić znacznie wcześniej. Nie
lubię odkładać wszystkiego na ostatnią chwilę. Należę do osób bardzo
praktycznych i poukładanych. Jak się ma w domu trzech mężczyzn do ogarnięcia to
niestety tak trzeba. Inaczej nie dałabym rady. Na szczęście wszystkie zlecenia
na ten rok już zapięłam na ostatni guzik. Teraz jest czas na rodzinne sprawy i
dom. Dodatkowo w grudniu wypadają urodziny trojga z nas. Muszę więc wymyśleć
dwa dodatkowe prezenty (sobie przecież nie będę kupować) i upiec trzy torty. Że o Mikołajkach nie
wspomnę. Pracy będzie co niemiara…
Zaglądam w statystyki bloga i
widzę, że już dość intensywnie poszukujecie świątecznych przepisów, zwłaszcza
na wypieki. To najwyższy czas by zabrać się do tworzenia nowych przepisów. Parzę
sobie filiżankę aromatycznej kawy. Kiedyś zawsze piłam ją z mlekiem. Teraz po
jego odstawieniu lubię ją odrobinę dosłodzić cukrem trzcinowym. Siadam wygodnie w fotelu i
próbuję coś wymyśleć. W głowie rodzi się mnóstwo pytań. Co to powinno być?
Proste nieskomplikowane ciasto czy może drożdżowa strucla z makiem albo jakieś
ciasto z kremem. Jakie wybrać smaki? Korzenne przyprawy, czekoladę czy cytrusy.
Trzeba będzie wybrać między tym co lubią moi czytelnicy, a tym co preferują moi
domownicy. Biorę zeszyt i zapisuję składniki…
Orzechowe ciasto cynamonowe z żurawiną i pomarańczami - składniki
Ciasto:
- 4 jajka
- 175g cukru trzcinowego
- 200g masła
- 150g mąki
- 150g zmielonych orzechów laskowych
- 100g suszonej żurawiny
- 50g smażonej skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dekoracja:
- 100g cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- Kandyzowane plastry pomarańczy
- Owoce żurawiny
Orzechowe ciasto cynamonowe z żurawiną i pomarańczami - wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Utrzeć miękkie masło na puch.
Cały czas ucierając dodawać porcjami cukier trzcinowy na przemian z
jajkami. Wymieszać mąkę z orzechami,
proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać w dwóch porcjach do masy ucierając
ciasto na wolnych obrotach. Na końcu dodać suszoną żurawinę i ekstrakt
waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać.
Pieczenie:
Gotową masę przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy keksowej o wymiarach 11x30cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec do suchego patyczka. U mnie to było 60 minut. W połowie czasu pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową.
Pieczenie:
Gotową masę przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy keksowej o wymiarach 11x30cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec do suchego patyczka. U mnie to było 60 minut. W połowie czasu pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową.
Upieczone ciasto wyjąć z
piekarnika i pozostawić w formie na 10 minut. Po tym czasie przełożyć z formy
na kratę kuchenną do całkowitego wystudzenia.
Przygotowanie lukru i dekorowanie:
Cukier puder utrzeć z sokiem
cytrynowym i polać wierzch ciasta. Udekorować przekrojonymi na pół plasterkami
kandyzowanych pomarańczy i owocami żurawiny. Pozostawić do zastygnięcia.
Orzechowe ciasto cynamonowe z żurawiną i pomarańczami - podobne przepisy:
> Kawowe ciasto marmurkowe
> Ciasto czekoladowe na białkach
> Czekoladowe ciasto bananowe
> Murzynek
> Rozgrzewające ciasto korzenne Kasi
> Ciasto czekoladowo-wiśniowe
Smacznego :)
Aronia
Jaj...
OdpowiedzUsuńAleż apetyczne!
Mielone orzechy, to zawsze moje smaki...
:)
Też lubię takie ciasta ale teraz niestety nie mogę ich jeść :)
UsuńWygląda przeapetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSzukam inspiracji na Świąteczne wypieki, masz rację, to już jest ten czas. Twoje ciasto jest bardzo wysoko w rankingu :) bardzo prawdopodobne, że się na nie skuszę, bo przepis bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńTo cieszę się :)
UsuńApetycznie wygląda to ciasteczko :) chyba będę robić :)
OdpowiedzUsuńPowodzenia i smacznego :)
UsuńAle apetycznie wygląda <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń