Kotlety z indyka i cukinii






                 Nawet nie wiem kiedy minęły mi te dwa miesiące tego roku. Byłam tak pochłonięta kolejnym zleceniem i tworzeniem nowych teł do fotografii, że zupełnie straciłam poczucie czasu. Strasznie się wkręciłam w to ostatnie zajęcie.  Pomalowałam już wszystkie stare kawałki płyty jakie znalazłam w piwnicy i ciągle mi mało. Co rusz wysyłam Stasia do pobliskiego sklepu po nowe. A ja mieszam farby i pokrywam je nimi starając się utworzyć strukturę dla lepszego efektu. Na początku używałam zwykłych tanich farb ściennych szybko jednak się przekonałam, że to nie był dobry pomysł. Jeżeli tło ma służyć przez dłuższy czas trzeba zainwestować w farby z górnej półki. Musiałam więc niektóre malować kolejny raz bo po pierwszym użyciu zdążyły się poplamić. Umorusana od góry do dołu farbami nawet nie zauważyłam jak nastał marzec wraz z siarczystymi mrozami…

Taka mroźna bezśnieżna pogoda nigdy nie wróży nic dobrego. Obawiam się, że moje truskawki do reszty wymarzną. Tak było w ubiegłym roku, kiedy to straciłam połowę krzaczków. Jeżeli sytuacja się powtórzy to żegnajcie smaczne, soczyste, zdrowe i pachnące owoce. Trzeba będzie sadzić wszystko od nowa.  Tylko gdzie ja kupię  takie sadzonki.  To jest jedna z tych  starych wymierających odmian bardzo smaczna ale niestety nie nadająca się do handlu bo owoce są bardzo delikatne. Nikt więc już dziś takich nie uprawia. Byłaby wielka szkoda. Nie byłam na działce przez całą zimę, więc nie wiem jak to wszystko wygląda. No ale może nie ma co się martwić na zapas. Może nie będzie tak źle. Dochodzi południe. Trzeba zakasać rękawy i brać się za obiad…




Kotlety z indyka i cukinii

Składniki:
  • 800g mielonego mięsa z udźca indyka (bez skóry)
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 młoda cukinia
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka szczypiorku
  • 1 jajko
  • 1 szklanka wody
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa

Kaszę jaglaną wsypać na sitko i wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie przelać wrzątkiem aby pozbyć się goryczki.
Zagotować w rondlu  szklankę wody. Dodać 1 łyżeczkę oliwy i pół łyżeczki soli. Wsypać kaszę i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Kasza może być lekko rozgotowana wówczas lepiej się klei.

Obrać cebulę i czosnek. Drobno posiekać. Rozgrzać na patelni jedną łyżkę oliwy i zeszklić na nim cebulę. Dodać posiekany czosnek i krótko razem przesmażyć.

Umyć cukinię, odciąć końce i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posiekać natkę pietruszki i szczypiorek.

Do mielonego mięsa dodać wystudzoną kaszę jaglaną, usmażoną cebulę z czosnkiem, startą cukinię, posiekaną natkę pietruszki ze szczypiorkiem oraz jajko. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić na jednolitą masę. Zwilżonymi wodą dłońmi uformować kotlety.

Rozgrzać oliwę na patelni i usmażyć partiami kotlety na rumiano z obu stron.
Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

4 komentarze: