Najlepsze są oczywiście w dniu wypieku. Słodkie dzięki lukrowej nieco kwaskowatej polewie i niezbyt kaloryczne z uwagi na małą ilość jajek i masła. Doskonałe na śniadanie z kubkiem gorącego kakao.
Drożdżówki z serem - przepis
Składniki na 14szt.
Ciasto:
- 650g mąki pszennej
- 2 jajka
- 100g cukru
- 1 szklanka mleka
- 100g stopionego masła
- 20g świeżych drożdży
- roztrzepane jajko do smarowania bułeczek
Nadzienie:
- 275g twarogu
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
Lukier :
- ½ szklanki cukru pudru
- sok z połówki cytryny
Przygotować zaczyn drożdżowy. W tym celu utrzeć w garnuszku pokruszone drożdże z łyżeczką cukru, łyżką stołową mąki i odrobiną letniej wody (zaczyn powinien mieć konsystencję jogurtu). Odstawić do wyrośnięcia.
Mleko podgrzać do temp. 30°C. Wsypać do miski mąkę. Dodać cukier, podgrzane mleko, jajka, stopiony tłuszcz i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrobić przy pomocy miksera na gładkie elastyczne ciasto. Powinno odchodzić od ścianek naczynia i tworzyć zwartą kulę. Jeśli będzie zbyt luźne, dosypać trochę mąki. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Utrzeć twaróg z cukrem i jajkiem.
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wym. 60cm x 30cm. Rozsmarować na nim nadzienie z sera. Zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku. Powinien mieć długość 60cm. Ostrym nożem pociąć na plastry grubości około 4 cm. Układać luźno na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia. Każdy plaster lekko spłaszczyć. Posmarować
roztrzepanym jajkiem. Piec 20 minut w nagrzanym piekarniku.
Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny. Tak przygotowanym
lukrem smarować gorące bułeczki.
Ułożyć na kracie kuchennej do wystudzenia.
Drożdżówki z serem - podobne przepisy
> Drożdżówki dyniowe z marmoladą> Cytrynowe drożdżówki z serem
> Jagodzianki
> Odrywane maślane bułeczki z kruszonką
> Drożdżowe zawijańce z suszoną żurawiną i czekoladą
> Słodkie precle drożdżowe z makiem
Smacznego :)
Aronia
smakowicie wyglądają :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń