Wszyscy zazwyczaj czynią jakieś postanowienia noworoczne. Postanowiłam również i ja, mianowicie, że w tym roku w naszej diecie będzie więcej błonnika, czyli warzyw, owoców, pełnego ziarna i kaszy, zwłaszcza gryczanej. Póki co, świętowaliśmy jednak powrót do normalności czyli przywrócenie po 50 latach dnia wolnego od pracy w święto Trzech Króli. Był więc uroczysty rodzinny obiad zwieńczony deserem w postaci tortu cappuccino prezentowanego we wspominanej tu już przeze mnie książce Dr Oetkera. Stał się on ulubionym tortem moich dzieci. W ostatnim miesiącu piekłam go już chyba ze trzy razy. Może dlatego, że smakiem przypomina batonik Kinder Delice.
W oryginalnym przepisie jest to czekoladowy biszkopt przełożony masą z gorzkiej czekolady i obłożony warstwą kremu z mascarpone. Ja nieco zmodyfikowałam ten przepis. Zrezygnowałam z czekoladowej masy , która ginęła gdzieś w tym ciemnym biszkopcie i zastąpiłam ją masą mascarpone ( zrobiłam jej więcej ) do której dodałam trochę polewy czekoladowej. Przygotowanie tego tortu nie sprawia trudności i zajmuje mało czasu. Zachęcam więc wszystkich do spróbowania.
Składniki: tortownica śr 26 cm
Ciasto:
- 200g gorzkiej czekolady o zawartości 60% kakao
- 175g masła
- 4 jajka
- 125g miałkiego cukru
- 125g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 opakowania po 25g rozpuszczalnej kawy cappuccino
- 1 łyżka gorącej wody
Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Wymieszać i schłodzić.
Proszek cappuccino zalać gorącą wodą o odstawić do wystudzenia.
Jajka ubić mikserem na najwyższych obrotach przez minutę. Stopniowo dosypywać cukier i ubijać jeszcze 3 minuty. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu ostrożnie wymieszać z masłem czekoladowym i kawą rozpuszczoną w wodzie. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piec 35 minut. Upieczone ciasto wyjąć z formy i zostawić do ostudzenia.
Do nasączenia:
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku
- 1 łyżeczka cukru
- ½ szklanki wrzącej wody
Kawę rozpuszczalną zalać wrzącą wodą. Dodać cukier i wymieszać. Ostudzić.
Krem z mascarpone:
- 750g serka mascarpone
- 95g cukru pudru
- 375g naturalnego serka śmietankowego
Mikserem wymieszać serek mascarpone z cukrem pudrem i chudym serkiem. 1/3 masy odłożyć do drugiego naczynia i wymieszać z 2 łyżkami polewy.
Z biszkoptu zdjąć papier do pieczenia i przeciąć ciasto w poziomie na pół. Spodnią warstwę tortu nasączyć kawą. Rozsmarować na niej masę serową z polewą czekoladową. Przykryć drugą połową ciasta. Również nasączyć ją kawą. Boki i wierzch tortu posmarować kremem mascarpne.
Polewa:
- 150g gorzkiej czekolady o zawartości 60% kakao
- 150ml słodkiej śmietanki kremowej 30% tłuszczu
Przygotować polewę. Śmietankę podgrzać do 50 °C. Zestawić z ognia. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i dokładnie wymieszać.
Nanieść na tort polewę. Rozprowadzić łyżką tak , aby się przelała po bokach. Zostawić do zastygnięcia.
Tort cappuccino-podobne przepisy
> Tort cappuccino II
> Tort gianduja
> Tort "Pijana Sliwka"
> Tort czekoladowo-chałwowy z pierniczkami
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz