Ta bardzo popularna w Grecji zupa zwana fasolada niedawno zagościła na naszym stole i od razu zyskała wielu zwolenników. Jej główne składniki to fasola, oliwa i pomidory (ja ograniczyłam ilość oliwy do 2 łyżek z uwagi na jej wysoką kaloryczność). Do tego trochę warzyw, przyprawy i ani kropli wywaru mięsnego tak popularnego w naszej rodzimej kuchni. Gęsta, pożywna i aromatyczna. Można podawać ją z grzankami.
(inspiracja-Podróże kulinarne "Kuchnia Grecka" Rzeczpospolita)
Składniki dla 4 osób:
- ½ szklanki białej fasoli
- 1 cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- ½ puszki pomidorów w zalewie
- 1 liść laurowy
- szczypta oregano
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 1,2 l wody
Namoczyć fasolę na noc. Rano odcedzić i przepłukać pod bieżącą wodą. Wrzucić do garnka i zalać 1,2 l wody. Postawić na gazie i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu około godziny.
W tym czasie obrać i umyć warzywa. Posiekać w drobną kostkę.
Rozgrzać na patelni oliwę. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć na małym ogniu, aż cebula stanie się szklista. Dodać marchewkę i seler. Całość smażyć około 5 minut. Od czasu do czasu zamieszać. Przełożyć warzywa do garnka z fasolą. Dodać rozdrobnione pomidory, pieprz, liść laurowy i oregano. Gotować na małym ogniu, aż fasola będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem.
Rozlać na talerze i posypać obficie posiekaną natką pietruszki.
Grecka zupa fasolowa-podobne przepisy
> Pożywna zupa fasolowa z czosnkowymi grzankami
> Zupa grochowa
> Zupa gulaszowa z wołowina i ziemniakami
Smacznego :)
Aronia
Właśnie zakupiłam dzisiaj fasolę i głowiłam się, co tu zrobić. A tu proszę, jakie pyszności!
OdpowiedzUsuńBardzo pyszna zupka, dziękujemy za przepis!
OdpowiedzUsuń