Gęsta, sycąca i aromatyczna zupa, która może stanowić samodzielne danie. Przygotowana bez dodatku bulionu wyłącznie na bazie dwóch olei smakowych: Kujawski z czosnkiem i Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią. Świetnie się sprawdza w mroźne zimowe dni, a jej doskonałym uzupełnieniem są czosnkowe grzanki.
Przepis bierze udział w konkursie „Odkryj Kujawski ze smakiem” pod patronatem serwisu Zpierwszegotloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.
Pożywna zupa fasolowa z czosnkowymi grzankami-przepis
Składniki dla 4 osób:
Zupa:
- 1 szklanka suchej białej fasoli
- 1 gałązka świeżego rozmarynu lub pół łyżeczki suszonego
- 1 łyżka oleju Kujawskiego z czosnkiem
- 3 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem, bazylią i pomidorami
- 150g chudego surowego wędzonego boczku
- 1 czerwona cebula
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- pół łyżeczki drobno posiekanej papryczki chilli
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- cząber
Fasolę namoczyć na noc. Rano odcedzić, przełożyć do garnka i zalać świeżą wodą tak aby fasolę przykrywała 2-3cm warstwą. Dodać łyżkę oleju kujawskiego z czosnkiem i gałązkę świeżego rozmarynu. Gotować na małym ogniu godzinę.
Posiekać drobno cebulę. Boczek i seler naciowy pokroić w kostkę, a marchewkę w półtalarki.
Rozgrzać na patelni olej kujawski z czosnkiem, bazylią i pomidorami. Wrzucić boczek i cebulę. Smażyć aż boczek się ładnie zrumieni. Dodać pokrojoną marchewkę i seler naciowy. Jeszcze chwilę razem przesmażyć.
Odłożyć do innego naczynia 5 łyżek ugotowanej fasoli. Wlać 5 łyżek płynu w którym się gotowała i zmiksować. Do pozostałej fasoli dodać podsmażone warzywa z boczkiem i papryczkę chilli. Wlać szklankę wody. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą cząbru. Gotować jeszcze godzinę. Pod koniec gotowania dodać puree z fasoli aby nasza zupa była bardziej zawiesista.
- 8 kromek bułki bagietki
- 4 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem
- 4 łyżki startego parmezanu
Bułki skropić czosnkowym olejem. Posypać startym parmezanem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C z włączonym opiekaczem na 12 minut.
Rozlać zupę do miseczek i podawać z czosnkowymi grzankami.
Wpis zawiera lokowanie produktu.
Pożywna zupa fasolowa z czosnkowymi grzankami-podobne przepisy
> Zupa grochowa
> Zupa gulaszowa z wołowiną i ziemniakami
> Zupa leśniczyny
> Zupa gulaszowa
> Tradycyjna grochówka w nowej odsłonie
> Zupa gulaszowa z wołowiną i ziemniakami
> Zupa leśniczyny
> Zupa gulaszowa
> Tradycyjna grochówka w nowej odsłonie
Smacznego :)
Aronia
Apetytu mi narobiłaś tą zupką :-)
OdpowiedzUsuńZupa zapowiada sie bardzo smacznie. Pożywna, pyszna i ma ładny kolor :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za udział w zabawie.
Proszę polinkuj jeszcze ZPierwszegoTloczenia.pl - tak by kierował do tego serwisu właśnie.:)
Pozdrawiam
Te czosnkowe grzanki to rewelacyjny pomysł.
OdpowiedzUsuńPolecam również przepis na zupę fasolową Madzi - http://www.kulinarnyblog.pl/zupa-fasolowa-madzi/