Polędwiczki wieprzowe z papryką w sosie ziołowym




           W tym przypadku nie musimy się martwić o kalorie. Chude mięso, duża ilość warzyw i serowy sos zamiast śmietany.  Medaliony są kruche i soczyste, sos przyprawiony grubo mielonym pieprzem z orzeźwiającą nutą, a zioła prowansalskie i świeża bazylia dostarczą nam niezapomnianych wrażeń smakowych.


Polędwiczki wieprzowe z papryką w sosie ziołowym

Składniki dla 4 osób:
  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
  • 2 duże czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 100g serka śmietankowego
  • 100ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, grubo zmielony pieprz

Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na 2 cm kawałki i lekko rozbić tłuczkiem. 
Cebulę obrać i pokroić na cząstki. Strąki papryki opłukać, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w dużą kostkę. Bazylię opłukać i osuszyć. Odłożyć kilka listków do dekoracji. Resztę posiekać.
Rozgrzać na patelni oliwę. Smażyć na niej kawałki mięsa po 2minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia oprószyć solą i pieprzem. Zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę.
Wymieszać na gładko serek z mlekiem i jajkiem. Przyprawić ziołami prowansalskimi, posiekaną bazylią, solą i pieprzem. 
Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego przełożyć polędwiczki. Dodać cebulę i paprykę. Równomiernie połać przygotowanym sosem serowym. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i zapiekać 30 minut w temp. 200°C.

COMMENTS

6 komentarze:

  1. bardzo fajna propozycja. ostatnio polubiłam wykorzystywanie polędwiczek wieprzowych w kuchni;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonałe danie. Bardziej kojarzy mi się z weekendem, dlatego z chęcią zainspiruję się nim przy tworzeniu mojego sobotniego obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi sie to danie i juz mi smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakiego serka śmietankowego Pani użyła?

    OdpowiedzUsuń
  5. "Twój smak" naturalny Piątnicy :)

    OdpowiedzUsuń