Moja wersja przepisu zamieszczonego w książce "Kuchnia mikrofalowa". Zrobiłam go w klasycznej wersji, zapieczony w piekarniku. Zamiast dorsza użyłam mintaja. Świeże pomidory zastąpiłam tymi z puszki. Zmniejszyłam też ilość sosu. Łączy w sobie wspaniały smak z mnóstwem witamin zawartych w jarzynach. Doskonałe danie na przyjęcie. Szybkie w przygotowaniu, nie wymaga stania przy kuchni i pilnowania gdy trzeba zajmować się gośćmi.
Mintaj
zapiekany z warzywami-przepis
(inspiracja - "Kuchnia mikrofalowa")
Składniki
dla 4 osób:
- 4 filety z mintaja
- 2 cebule
- 1 por
- 4 średniej wielkości pieczarki
- ½ puszki pomidorów w zalewie
- ½ pęczka zielonej natki pietruszki
- ½ cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 1jajko
- 100g serka śmietankowego
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka masła
- świeżo zmielony biały pieprz
- sól
Oczyścić
filety, skropić sokiem z cytryny i posolić.
Obrać
i umyć warzywa. Por pokroić w krążki, cebulę w półtalarki, pieczarki w
plasterki, a pomidory w kostkę. Posiekać natkę pietruszki. Rozgrzać na patelni
oliwę. Wrzucić por, cebulę i pieczarki. Smażyć, aż cebula stanie się szklista.
Dodać pokrojone pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Żaroodporne
naczynie wysmarować masłem. Rozłożyć usmażone warzywa. Na warzywach ułożyć
filety.
Wymieszać
serek ze śmietaną i jajkiem. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i
pieprzem.
Polać
tak przygotowanym sosem filety. Przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego
piekarnika na 30 minut. Podawać z
pieczonymi ziemniakami.
Mintaj zapiekany z warzywami-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Ten serek śmietankowy ma być topiony czy użyłaś twarożku?
OdpowiedzUsuńUżyłam naturalnego serka śmietankowego "Twój smak" Piątnicy
OdpowiedzUsuńpyszne, piątkowe danie ;]
OdpowiedzUsuńkolorowe, zdrowe i niebywale smakowite!
Bardzo fajny przepis, myślę, że warto go wysłać wraz ze zdjęciem na konkurs kulinarny na stronie www.kpryba.pl i wygrać książkę z przepisami
OdpowiedzUsuń