Bardzo łatwe i szybkie ciasto do herbaty pachnące cytryną. Wzbogacone dodatkowo mąką pełnoziarnistą, której to zgodnie z moim noworocznym postanowieniem ma w tym roku być więcej w naszej diecie.
Babka cytrynowa-przepis
Składniki: karbowana forma z kominkiem śr. 25cm
Ciasto:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 250g masła
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cytryna
- bułka tarta do wysypania formy
Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- sok z połówki cytryny
Wyszorować pod bieżącą wodą cytrynę i sparzyć.
Stopić masło w rondelku.
Formę do babki najpierw wysmarować dokładnie pędzelkiem zanurzanym w maśle, a nastepnie wysypać bułką tartą.
Ubić jajka z cukrem na puszysty kogel- mogel.
Wymieszać wszystkie rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej. Otrzeć skórkę z cytryny i również dodać do masy. Wszystko delikatnie wymieszać. Cały czas mieszając wlewać cienkim strumieniem przestudzone masło. Gdy składniki się połączą wylać ciasto do formy.
Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (powinien być suchy) czy babka jest upieczona.
Gorącą formę z ciastem postawić na mokrej ścierce. Po 5 minutach wyjąć ciasto z formy.
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Sok dodawać stopniowo, aby lukier nie wyszedł za rzadki. Polać nim przestudzone ciasto.
Babka cytrynowa-podobne przepisy
> Babka marchewkowa z orzechami laskowymi> Babka jogurtowa
> Baba szafranowa
> Babka ananasowa
> Wielkanocna baba migdałowa
> Wykwintna babka pomarańczowa
Smacznego :)
Aronia
też postanowiłam piec ciasta z pełnoziarnistą mąką, więc przepis zapisuję
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto:)
OdpowiedzUsuńWygląda kusząco..
OdpowiedzUsuń