Drożdżówki cieszą się u nas w domu od lat niegasnącym powodzeniem. Zmieniam tylko nieco skład ciasta i rodzaj nadzienia tak , aby każdy był zadowolony, bo mamy nieco inne gusta. Często jest tak, że z przygotowanej porcji ciasta piekę dwa albo nawet trzy różne rodzaje bułeczek. Dla jednego dzieciątka z Nutellą, dla drugiego z jagodami a dla nas z serem lub makiem. Te dzisiejsze są moje i męża. Ciasto o smaku cytrynowym z nadzieniem z twarogu takiego z grudkami i cytrynowym lukrem.
Cytrynowe drożdżówki z serem-przepis
Składniki na 16 szt.
Ciasto:
- 650g mąki
- 100g stopionego masła
- 150g cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- ¾ szklanki mleka
- ¼ szklanki wody
- 25g drożdży
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 cytryny ( wyszorowanej i sparzonej wrzatkiem)
- żółtko do smarowania bułeczek
Nadzienie:
- 300g półtłustego twarogu
- 1 jajko
- 4 łyżeczki cukru
Lukier:
- ½ szklanki cukru pudru
- sok z połówki cytryny
Przygotować zaczyn z drożdży utartych z łyżeczką cukru, łyżką stołową mąki i 1-2 łyżkami letniej wody (zaczyn powinien mieć konsystencję jogurtu). Odstawić do wyrośnięcia.
Mleko podgrzać do temp. 30°C. Wsypać do miski mąkę. Dodać cukier, podgrzane mleko, roztrzepane jajko i żółtka, stopiony tłuszcz, otarta skórkę z cytryny i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrobić przy pomocy miksera na gładkie elastyczne ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Utrzeć twaróg z cukrem i jajkiem.
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wym. 50cm x 45cm. Rozsmarować na nim nadzienie z sera. Złożyć na 3razy wzdłuż dłuższego boku tak aby uzyskać prostokąt o wym. 15x50cm. Obrócić o 90° i ostrym nożem pociąć na paski szerokości około 3cm. Wziąć każdy pasek za dwa końce i skręcić dwa razy. Układać luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 20 minut w nagrzanym piekarniku.
Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny. Sok dodawać stopniowo. Lukier nie powinien być zbyt rzadki. Smarować gorące bułeczki zaraz po wyjęciu z piekarnika. Zostawić na blasze do wystudzenia.
Cytrynowe drożdżówki z serem-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Bardzo mi to przypomina moje drożdżówki z serem, wiem więc, że pyszne.
OdpowiedzUsuńNo pięknie :-) Uwielbiam drożdżówki. I cytrynowe smaki też uwielbiam.
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Mogę jedną na jutrzejsze śniadanie?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Uwielbiam drozdzowy wszelkiej masci, a na takie skusilabym sie na pewno.
OdpowiedzUsuńMam ostatnio fazę na ciasto drożdżowe, połączenie go z nutą cytryny to świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie rośnie ciasto. Zobaczymy☺
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem bardzo co z niego wyrosło :)
Usuń