W naszych obiadach staram się zazwyczaj maksymalnie wykorzystać produkty sezonowe, aby jak najwięcej świeżych warzyw i owoców trafiało na nasz stół. Dzisiejsza propozycja to pieczony mintaj z salsą pomidorową i fasolką szparagową, która mocno obrodziła w tym roku ku mojej wielkiej uciesze, bo bardzo ją lubię.
Pieczony mintaj z fasolką szparagową i salsą pomidorową-przepis
Składniki dla 4 osób
Salsa pomidorowa:
- 2 duże pomidory
- pół cebuli
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 2-3 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
Pomidory naciąć na krzyż i zanurzyć na chwilę we wrzątku. Zdjąć z nich skórkę, przeciąć na pół i usunąć pestki. Pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miseczki, dodać posiekaną drobno cebulę i kolendrę. Doprawić solą i pieprzem. Całość polać sokiem z limonki wymieszanym z oliwą i wstawić na pół godziny do lodówki.
Filety:
- 4 filety z mintaja po 125g każdy
- 400g świeżej fasolki szparagowej zielonej
- 3 łyżki roztopionego masła
- sól
- pieprz
- mielona kolendra
- szczypta cukru
- szczypta czubrycy zielonej
Filety opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą,
pieprzem i zmieloną kolendrą. Żaroodporne naczynie wysmarować roztopionym masłem. Ułożyć w nim filety i polać resztą masła.
Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika na 20 minut.
W tym czasie ugotować fasolkę szparagową w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru i czubrycy.
Wcześniej usunąć z niej włókna, odciąć końce i dobrze umyć.
Na talerzu położyć porcję fasolki. Na niej ułożyć upieczony filet z
mintaja, a na nim porcję salsy pomidorowej. Podać z purée ziemniaczanym.
Pieczony mintaj z fasolką szparagową i salsą pomidorową-podobne przepisy
> Mintaj zapiekany z warzywami> Mintaj pod pomidorowo-ziołową kołderką
> Pstrągi faszerowane ziołami z pieczonymi ziemniakami
> Karp z nadzieniem pieczarkowym
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz