Kto chciałby mieć na swoim świątecznym stole tradycyjną babę wielkanocną pieczoną na drożdżach, a brak mu w tej kwestii doświadczenia, może spróbować upiec ją wg poniższego przepisu, który jest bardzo prosty i zawsze się udaje. Trzeba tylko przestrzegać dwóch podstawowych zasad : drożdże muszą być naprawdę świeże, a mleko użyte do przygotowania zaczynu nie może być za gorące ( jego temperatura nie powinna przekraczać 36°C.
Upieczoną babkę, jeszcze gorącą, smarujemy roztopionym masłem, które zapobiega wysychaniu ciasta, i obficie posypujemy cukrem pudrem.Do świąt zostało jeszcze trochę czasu, można więc potrenować.
Baba drożdżowa dla debiutantów-przepis
okrągła forma z komikiem średnicy 22cm
Składniki:
- 300g mąki
- 110g cukru
- 125g stopionego i przestudzonego masła
- 4 żółtka
- 2 białka
- 25g świeżych drożdży
- 2 łyżki mleka
- 20ml rumu
- 50g rodzynków
- 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
Dekoracja
- cukier puder
- 2 łyżki stopionego masła
Wysmarować dokładnie formę do ciasta pędzelkiem zanurzonym
w roztopionym maśle, a następnie oprószyć
mąką.
Namoczyć rodzynki w rumie.
Rozkruszyć drożdże. Dodać łyżeczkę cukru, czubatą łyżkę
mąki i dwie łyżki letniego mleka. Dokładnie rozetrzeć aby nie było grudek. Zostawić
do wyrośnięcia.
Utrzeć żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli
do białości.
Przesiać mąkę do miski. Dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy, żółtka utarte
z cukrem, rodzynki namoczone w rumie i przestudzone masło. Wyrobić ciasto.
Najlepiej zrobić to przy użyciu miksera.
Ubić pianę z białek. Dodać do ciasta i delikatnie
wymieszać. Przełożyć cisto do formy, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Ciasto powinno wypełnić formę do 2/3
wysokości.
Nagrzać piekarnik do 180°C. wstawić wyrośnięte ciasto i
piec 40 minut. Upieczone ciasto po wyjęciu
z piekarnika, pozostawić w formie
na 10 minut, po czym wyjąć na kratę kuchenną. Jeszcze ciepłą babkę posmarować
roztopionym masłem i obficie posypać cukrem pudrem.
Baba drożdżowa dla debiutantów-podobne przepisy
> Wielkanocna baba migdałowa
> Baba szafranowa
> Babka jogurtowa
> Babka ananasowa
Smacznego :)
Aronia
wygląda znakomicie, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpyszna babeczka:)
OdpowiedzUsuń