Niezwykle soczysta i wilgotna babka o smaku ananasowym obłożona bitą śmietaną i obsypana wiórkami kokosowymi. Po raz pierwszy upiekłam ją dla mojej mamy na Dzień Babci. Długo myślałam nad jakimś ciastem dla Niej bo chciałam by było to coś nowego. Wymyśliłam więc ciasto z dodatkiem musu ananasowego. Robi się je bardzo łatwo, zawsze wychodzi i wszystkim smakuje.
Składniki na okrągłą formę o śr. 24cm
Ciasto:
- 260g masła
- 4 jajka
- 3 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 puszka 560g krojonych ananasów
- 50g zmielonych wiórków kokosowych
- 2 łyżki likieru ananasowego
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Odsączyć ananasy na sicie. Sok wykorzystać do innych celów, a kawałki owoców zmiksować na mus.
Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, ucierając do połączenia składników po każdym dodaniu. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Dodać do masy w trzech porcjach nie przerywając ucierania. Na końcu wlać likier i mus ananasowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Przelać do okrągłej formy na babkę z kominkiem, wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec 30 minut w temp. 150°C, a następnie zwiększyć temp. do 170°C i piec jeszcze 25 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (powinien być suchy) czy babka się upiekła.
Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, zostawić na kilka minut w formie, a następnie ostrożnie wyjąć na kratę kuchenną. Zostawić do wystudzenia.
- 250ml śmietanki kremowej 30%tł.
- 1 zagęstnik do śmietany (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 3 plastry ananasa
- świeże listki melisy
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Pokryć nią wierzch i środek babki. Obsypać wiórkami kokosowymi. Plastry ananasa przekroić na cztery części ułożyć na górze babki. Ozdobić świeżymi listkami melisy.
Babka ananasowa-podobne przepisy
> Dwukolorowa babka rumowa z wiśniami> Przekładana babka bananowo-kawowa
> Babka marchewkowa z orzechami laskowymi
> Wykwintna babka pomarańczowa
Smacznego :)
Aronia
fotka zapiera dech w piersi! super
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
OdpowiedzUsuń