W tym roku na naszym stole wielkanocnym oprócz sernika z białą czekoladą, tortu cappuccino, babek i mazurków znalazło się ciasto czekoladowo-waniliowe. Do jego wykonania zainspirował mnie przepis znaleziony na tej stronie. Ja nieco go zmodyfikowałam, szczególnie jeśli idzie o zawartość żółtek w kremie.
W oryginale do wykonania tego ciasta potrzeba 12 jajek. Białka wykorzystujemy do ciasta, żółtka do kremu. I to właśnie białka były przyczyną, dla której zwróciłam na nie uwagę, ponieważ mam zawsze ich nadmiar. Ponadto te 12 żółtek w kremie nieco mnie przeraziło, toteż zmniejszyłam ich ilość do pięciu. Szczególnego smaku nadają temu ciasto prażone orzechy laskowe i mocno czekoladowy krem. Jest doskonałe i wspaniale się prezentuje.
Ciasto czekoladowo- waniliowe
(inspiracja - https://www.coolinarika.com/recept/lino-kolac/)
Składniki: prostokątna forma o wymiarach 21x36cm
Ciasto:
- 12 białek jaj
- 300 g cukru
- 200 ml oleju
- 120 g mąki pszennej typ 450
- 80 g bułki tartej
- 200 g prażonych orzechów laskowych
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie rozsypać na niej 100g posiekanych orzechów laskowych.
Z 6 białek ubić sztywną pianę dodając stopniowo 150 g cukru. Następnie do ubitej piany dodać 100 ml oleju, 60 g mąki pszennej i 40 g bułki tartej. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki.
Gotowe ciasto wylać na przygotowaną blachę. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 15-20 minut. Biszkopt nieco ostudzić i wyjąć na kratę.
W ten sam sposób upiec z pozostałych składników kolejną warstwę ciasta.
Krem:
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 100 g cukru
- 1,5 torebki budyniu waniliowego
- 75 g mąki kukurydzianej
- 1 l mleka
- 300 g masła
- 200 g czekolady
- kilka kropli aromatu waniliowego
Żółtka i jajko ubić z cukrem na puszysty krem. Dodać proszek budyniowy, mąkę kukurydzianą i szklankę letniego mleka. Dokładnie wymieszać.
Resztę mleka zagotować i wlać cienkim strumieniem do przygotowanej masy cały czas mieszając. Podgrzewać ciągle mieszając przez kilka minut do zgęstnienia, następnie schłodzić.
Ubić miękkie masło. Dodać wystudzoną masę i utrzeć na krem. Podzielić go na dwie części. Do pierwszej dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę, a do drugiej aromat waniliowy.
Do smarowania ciasta:
- 100 g Nutelli
- 50g gorzkiej czekolady 60% kakao
- 50g mlecznej czekolady
- 50ml śmietany kremówki 30%
Pierwszą warstwę ciasta posmarować Nutellą, a następnie przygotowanym kremem czekoladowym. Przykryć drugim płatem ciasta. Połamaną na kawałki czekoladę gorzką i mleczną, razem ze śmietanką, roztopić w kąpieli wodnej. Rozsmarować na drugim płacie ciasta i przykryć warstwą kremu waniliowego.
Dekoracja:
- 400g śmietany kremowej 36% tłuszczu
- 1 opakowanie zagęstnika do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 50g wiórków czekoladowych
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno razem z zagęstnikiem i cukrem pudrem. Przełożyć do worka cukierniczego. Pokryć całą powierzchnię ciasta niewielkimi rozetkami ze śmietany. Posypać wiórkami czekoladowymi. Podzielić na kwadraty. Na każdym zrobić, tym razem większą rozetkę, ze śmietany.
Ciasto czekoladowo-waniliowe-podobne przepisy
> Ciasto Kubanka
> Ciasto "Jabłko Ewy"
> Ciasto "Bajka"
> Ciasto czekoladowo-malinowe
Smacznego :)
Aronia
Wspaniałe ciasto! I bardzo efektowne!
OdpowiedzUsuńŚliczne...i pewnie smaczne niesamowicie:)
OdpowiedzUsuńJejku... naprawdę robi przeogromne wrażenie!
OdpowiedzUsuńimponująco wygląda :)
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda, musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńale to ciacho musi byc pyszne:)
OdpowiedzUsuńOgromne wrażenie robią ;Smak i dekoracja-
OdpowiedzUsuńzrobiłam to ciasto na te Święta, jest przepyszne !! wszystkim smakowało najbardziej :)
OdpowiedzUsuńwitam:) mnie interesuje talerz na którym jest casto:) gdzie je Pani kupiła? mam takie biaddowe i chciałabym też skompletować deserowe:)
OdpowiedzUsuńniestety nie pomogę, ja swoje dostałam w prezencie :)
Usuń