Ta pyszna babka już od dobrych kilku lat robi u nas za babę wielkanocną. Moje dzieci tak ja polubiły, że nie wyobrażają sobie świąt bez niej. Jest naprawdę wyśmienita. Delikatna i aromatyczna.
Wykwintna babka pomarańczowa-przepis
(Źródło przepisu - czasopismo "Smaki i Aromaty")
Składniki : okrągła forma z kominkiem śr.22cm
Ciasto:
- 250g masła
- 200g miałkiego cukru
- 4 jajka
- 3 żółtka
- 2 łyżki śmietanki
- 125g mąki pszennej
- 125g mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- 25ml rumu
- 2 opakowania cukru waniliowego
- szczypta soli
- tarta bułka do foremki
Roztopić w rondelku masło na wolnym ogniu, usunąć z wierzchu kożuszek i wystudzić w temp. pokojowej.
Formę babkową wysmarować dokładnie roztopionym masłem i oprószyć starannie bułką tartą.
Wbić do miski jajka i żółtka. Wsypać cukier i cukier waniliowy. Dodać otartą skórkę z pomarańczy i sól. Postawić miskę na płaskim garnku z gorącą wodą i ubijać masę mikserem przez 15 minut. Wlać rum i śmietankę i ubijać jeszcze przez chwilę.
Wymieszać obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać połowę do masy jajecznej i zmiksować wszystko. Wlewać powoli wystudzone masło (bez serwatki na dnie), wsypywać partiami resztę mąki i ucierać ciasto mikserem jeszcze około 5 minut.
Nagrzać piekarnik do 170°C. Przełożyć ciasto do formy. Piec około 45 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Babka nie powinna przyrumienić się zbyt wcześnie, bowiem twarda skórka nie pozwoli ciastu wyrosnąć i może się utworzyć zakalec.
Upieczoną babkę trzymać w foremce przez 10 minut, następnie ostrożnie wyjąć.
Polewa:
- 100g gorzkiej czekolady
- 50 ml słodkiej śmietanki 30%
- płatki migdałów do dekoracji
Roztopić czekoladę ze śmietanką w kąpieli wodnej. Polać ostudzoną babkę i udekorować płatkami migdałów.
Wykwintna babka pomarańczowa-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
śliczna babeczka :)
OdpowiedzUsuńprezentuje się wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńCiepłych, rodzinnych, pełnych miłości i nadzieji - i oczywiście - smakowitych Swiąt Wielkanocnych :) Pozdrawiam wiosennie i słonecznie :)
OdpowiedzUsuńPiękna baba, zapiszę sobie przepis bo ostatnio mam fazę babkową:)
OdpowiedzUsuńSpokojnych Świat życzę:)