Dziś przepis na ciasto z mojej ulubionej kategorii czyli ciast przekładanych. Jak sama nazwa wskazuje ciasto jest rewelacyjne. Zrobiłam je na imieniny mojej mamy. Była nim zachwycona, zresztą tak jak większość gości.
Wilgotny biszkopt na oleju rzepakowym, soczyste jabłka i krem kajmakowy to połączenie idealne. Pomimo dodatku masy kajmakowej ciasto nie jest przesłodzone. Doskonałe na rodzinne przyjęcia. Dobrze się kroi nie traci fasonu nawet po kilku godzinach spędzonych w temperaturze pokojowej. Myślę, że zachwyci niejednego smakosza.
ILOŚĆ PORCJI - 35
Ciasto „Bajka” - składniki
Ciasto „Bajka” - składniki
Masa jabłkowa:
- 2kg jabłek
- 3 łyżki masła
- 1 galaretka w proszku o smaku cytrynowym
- 1 galaretka w proszku o smaku pomarańczowym
Ciasto:
- 6 jajek
- 170g cukru pudru
- 180g mąki pszennej tortowej
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem kajmakowy:
- 500ml mleka
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200g masy kajmakowej
- 200g masła
Dekoracja:
- 500ml śmietany kremówki o zaw. tł. min 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 zagęstniki do śmietany (opcjonalnie)
- 3 łyżki startej mlecznej czekolady
Ciasto „Bajka” - wykonanie
Przygotowanie masy jabłkowej:
Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć jabłka do garnka, dodać masło i smażyć na małym ogniu przez 3-4 minuty. Wsypać galaretki w proszku i dokładnie wymieszać. Smażyć jeszcze około 2 minut, aż galaretki się rozpuszczą. Odstawić do wystudzenia.
Tę masę należy przygotować jako pierwszą. Ona potrzebuje trochę czasu zanim wystygnie i zacznie tężeć, co jest bardzo istotne, bowiem gdy wyłożymy ją za wcześnie wsiąknie w biszkopt i go rozmiękczy. Jabłka powinny być takiej odmiany, która nie ciemnieje po obraniu wtedy masa będzie miała ładny żółty kolor.
Przygotowanie ciasta:
Przygotowanie ciasta:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier puder. Wówczas dodać żółtka i delikatnie wymieszać trzepaczką rózgową. Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dodać w dwóch porcjach do masy jajecznej, mieszając całość dokładnie po każdym dodaniu. Na końcu wlać olej rzepakowy i jeszcze raz wszystko wymieszać.
Pieczenie:
Dwie jednakowe blachy o w ymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przelać do przygotowanych blach. Wyrównać powierzchnię. Każdą blachę piec oddzielnie w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut.
Przygotowanie kremu kajmakowego:
Pieczenie:
Dwie jednakowe blachy o w ymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przelać do przygotowanych blach. Wyrównać powierzchnię. Każdą blachę piec oddzielnie w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut.
Przygotowanie kremu kajmakowego:
Utrzeć żółtka z cukrem na puszysty kogel-mogel. Wsypać oba rodzaje mąki, wlać pół szklanki zimnego mleka i dokładnie wymieszać. Resztę mleka podgrzać do temperatury około 60°C i cały czas mieszając wlewać cienkim strumieniem do masy jajecznej. Postawić rondel z masą na małym ogniu i podgrzewać do zagotowania, cały czas mieszając trzepaczką rózgową. Odstawić do wystudzenia. Od czasu do czasu zamieszać aby na powierzchni nie utworzył się kożuch.
Utrzeć miękkie masło na puch. Cały czas ucierając dodawać naprzemiennie po łyżce zimny budyń i masę kajmakową.
Złożenie:
Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć jeden blat ciasta. Wyłożyć na niego połowę tężejącej masy jabłkowej, a na nią połowę kremu kajmakowego. Przykryć drugim blatem ciasta. Rozłożyć na nim resztę masy jabłkowej, a na niej resztę kremu kajmakowego. Wstawić na godzinę do lodówki.
Dekoracja:
Zarówno śmietana jak i naczynie, w którym będziemy ja ubijać, powinny być dobrze schłodzone. W tym celu włożyć śmietanę na 20 minut do zamrażarki a naczynie do lodówki.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 1cm. Wyciskać na wierzchu ciasta okrągłe kuleczki, jedna obok drugiej. Posypać po wierzchu startą czekoladą.
Ciasto „Bajka” - podobne przepisy
> Ciasto "Jabłko Ewy"
> Jabłecznik kokosowy z budyniem
> Jabłecznik stracciatella
> Jabłecznik korzenny
> Delicja serowo-jabłkowa na herbatnikach
> Przekładaniec orzechowo-jabłkowy
> Kilimandżaro siostry Anastazji
> Cynamonowy jabłecznik cappuccino
Smacznego :)
Aronia
Bardzo fajna nazwa, a ciasto prezentuje się świetnie :)
OdpowiedzUsuńnie wiedziałam jak je nazwać i nagle "bajka" wpadła mi do głowy :)
UsuńWygląda bajecznie)))
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńbajeczne, w 100% :)
OdpowiedzUsuńod dziś dla mnie to będzie nr 1 :)
UsuńWow, jabłka, karmel i śmietana - chyba rzeczywiście to ciasto to istna bajka!*.*
OdpowiedzUsuńTakie połączenie musiało smakować nieziemsko! :)
Świetny przepis i cudne ciasto! :)
rzeczywiście smakowało, mogłabym je jeść bez końca :)
UsuńI wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńMniam! To ciasto wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam:
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ile masła do kremu kajmakowego?
OdpowiedzUsuńPiękny blog, przepyszne smakowitości, gratuluję.
pozdrawiam BogusiaB
dziękuję bardzo :) cieszę się, że się Pani u mnie podoba :) masło gdzieś się zawieruszyło a potrzeba go 200 g :) już poprawione
UsuńPrzecudowne ciasto:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńMmmm , ale apetyczne :D
OdpowiedzUsuńZgłoszenie zapisuję i czekam na więcej! :D
już szykuję następne :)
Usuń